Anar al contingut principal

Treball planteja una pujada del 4% del SMI que patronal i sindicats no accepten

12/12/2023

L'acord per a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en el 2024 es complica. Aquest dilluns el Ministeri de Treball va fer pública la seua proposta, un increment del 4%, de manera que l'SMI passaria dels 1.080 euros mensuals actuals als 1.123. Però no va trobar l'acceptació ni dels sindicats, encara que aquests veuen opcions per a avançar, ni de la patronal, més dura.

En concret, la CEOE posa una condició difícil de complir, que l'augment del SMI repercutisca en els contractes que empreses privades tenen amb l'administració pública. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va dir que traslladaria la petició a Hisenda, però el seu col·lega María Jesús Montero va ser ràpida i clara en la seua resposta: no ho accepta.
L'SMI pujaria a 1.123 euros, però la CEOE fixa com a condició repercutir l'impacte en contractes públics

Treball va concretar el percentatge d'augment en el 4%, en línia amb el que havia apuntat en els últims dies. Una xifra intermèdia entre el 3% que va plantejar la CEOE i el 5% que reclamaven els sindicats. Veient la limitada distància en les xifres, sembla que hi ha opcions reals d'un consens. No obstant això, queden obstacles considerables. El principal és el condicionant que la CEOE ja va incloure en la seua proposta del 22 de novembre, modificar la legislació per a permetre l'increment del SMI en els contractes d'execució del sector públic. Una reivindicació habitual, però aquesta vegada elevada a condició sine qua non.

La queixa ve pels contractes en vigor amb l'administració pública en sectors d'ús intensiu de mà d'obra i en els quals qualsevol augment del SMI suposa un increment de les despeses que les empreses no poden traslladar. Quantificar l'impacte d'aquesta situació és difícil. Com a dada aproximativa, des de la CEOE calculen que les empreses que presten serveis a l'administració pública ocupen 1,4 milions de persones, i que aquestes empreses serien les afectades en major o menor mesura per la no indexació.

Una altra condició de la patronal, encara que no defensada amb la mateixa intensitat, és una reducció del 20% de la quota empresarial per contingents comuns en el sector agrari.

Després de la reunió, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va dir que veu pròxim el consens. “Estic convençuda que estem prop d'aconseguir un acord. Les pretensions entre la patronal i els sindicats no estan molt allunyades i, pel bé del país, serem capaços d'aconseguir-lo”, va dir Díaz, que va afegir que traslladarà als ministeris competents la petició de modificar els contractes públics.

No obstant això, la resposta d'Hisenda va arribar a les poques hores: un no rotund a aquesta indexació. “La pujada del SMI no pot ser a costa de la pròpia recaptació del conjunt dels espanyols”, va afirmar la vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va afegir que “no tindria cap sentit que la pujada del SMI fora a costa que l'administració pública haguera de fer front a un major cost dels serveis que presta”. Una negativa que complica molt aconseguir el consens amb la patronal.

Per part dels sindicats, tampoc s'accepta el plantejament del 4%, que és inferior als objectius de CC.OO. i UGT. No obstant això, tots dos han apuntat que podrien acabar acceptant la xifra en funció de com es desenvolupe la negociació.

El vicesecretari general de política sindical de la UGT, Fernando Luján, va dir que “si arribem a un acord que garantisca que l'SMI cobreix les pèrdues per la pujada dels preus i satisfà els nostres compromisos europeus, en aquesta senda es podrà trobar a UGT”. Per part seua, la secretària d'acció sindical i ocupació de CC.OO., Mari Cruz Vicente, va declarar que “per a CC.OO. la pujada havia d'estar a l'entorn del 5%, però estem disposats a negociar”. Un element que va subratllar Vicente és la seua oposició a la bonificació del 20% al sector del camp si no hi ha compromís de complir els convenis col·lectius i aplicar l'SMI en els convenis en els quals no s'aplica.

Consulta la notícia original ACI