Anar al contingut principal

Preguntes i respostes sobre la nova equiparació del treball a temps parcial i la jornada completa en la cotització

05/10/2023

Des de l'1 d'octubre el treball a temps parcial s'equipara amb el treball a temps complet a l'efecte del còmput dels períodes de temps de cotització necessaris per a les pensions de jubilació, la incapacitat permanent, per mort i supervivència, per incapacitat temporal, naixement i cura de menor. A més, a partir d'ara, es tindrà en compte els períodes cotitzats qualsevol que siga la duració de la jornada realitzada en cadascun d'ells.

Des de quan computa el treball a temps parcial com a jornada completa?

L'equiparació dels treballadors a temps parcial de cara a calcular la seua pensió de jubilació va entrar en vigor l'1 d'octubre d'enguany. Es tracta d'una modificació de l'article 247 de la Llei General de la Seguretat Social, mitjançant el Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

La modificació ve imposada per la doctrina de les Sentències del Tribunal Constitucional 91/2019, de 3 de juliol, i 155/2021, de 13 de setembre, per les quals es declaren la inconstitucionalitat i nul·litat de determinats incisos de l'article 248.3 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, donada la seua incidència negativa en la quantia de les pensions de les persones treballadores a temps parcial, particularment de les dones.

A quins treballadors beneficia aquesta modificació?

Amb aquesta mesura es busca millorar les condicions dels treballadors a temps parcial de cara a calcular la seua pensió de jubilació. El sindicat UGT destaca que, entre altres coses, la modificació “aclareix la situació dels treballadors fixos discontinus, que tenen el tractament de treballadors a temps parcial a l'efecte del sistema de la Seguretat Social, per a la determinació de la base reguladora diària de la prestació per incapacitat temporal (article 248.2)”.

Des d'UGT destaquen que gràcies a la doctrina del Tribunal Constitucional i a l'acord aconseguit pel Govern i les organitzacions sindicals, es posa fi a la doble penalització que patien les persones treballadores a temps parcial (dones en la seua majoria) en accedir a una pensió. “D'una banda, se'ls penalitzava amb una forma injusta de computar els períodes treballats parcialment (coeficient parcialitat), i per un altre, per tindre unes bases de cotització per a calcular la pensió inferior a les que corresponen a temps complet”.

Així s'acaba d'ara en avant amb la discriminació que patien les persones treballadores a temps parcial, que havien de treballar durant més temps per a poder complir amb el període mínim exigit per a accedir a una pensió de jubilació.

Opera amb retroactivitat aquest canvi en el treball amb jornada parcial?

Des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, expliquen a Newtral.es que aquesta modificació opera amb retroactivitat respecte dels períodes que es computaran com cotitzats a jornada completa. Això vol dir que la conversió aconsegueix a períodes treballats a temps parcial anteriors i posteriors a l'1 d'octubre de 2023. Encara que aquest canvi no opera amb retroactivitat per a fets causants anteriors a 1 d'octubre de 2023.

Per exemple, una persona que ja s'haja jubilat (fet causant) no veurà revisada la seua pensió de jubilació amb retroactivitat. No obstant això un treballador amb jornada parcial que encara no s'haja jubilat, en el moment de fer-lo, sí que gaudirà d'aquesta modificació tant en el període treballat previ a l'entrada en vigor com en el temps posterior.

El 13,5% dels ocupats a Espanya tenen jornada a temps parcial

A Espanya hi ha més de 2,8 milions d'ocupats amb jornada parcial, que suposen el 13,5% dels més de 21 milions d'ocupats totals, segons l'Enquesta de Població Activa (*EPA) del segon trimestre que publica l'INE. D'ells, el 73% dels treballadors amb jornada a temps parcial són dones, sent tan sols el 27% homes.

Si analitzem el percentatge d'ocupats a temps parcial respecte als ocupats totals, el màxim es va registrar en el segon trimestre de 2014, quan van suposar el 16,39% del total de treballadors.

 Fonts

 Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de la Seguretat Social

 Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions

 Enquesta de Població Activa de l'INE

 Sindicat UGT

 Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

Consulta la notícia original ACI