Anar al contingut principal

Els salaris augmentaran un 3%: Aquests són els sectors amb major potencial

06/03/2024

Michael Page, marca pertanyent a PageGroup, líder en selecció de comandaments intermedis i directius, amb més de 25 anys d'experiència a Espanya, presenta hui el seu Estudi de Remuneració 2024, un informe anual en el qual s'analitza la situació del mercat laboral des de la perspectiva de la companyia, que ofereix prediccions de cara als pròxims mesos partint de les tendències i salaris de perfils qualificats en 21 sectors diferents.

D'acord amb l'INE, durant l'any passat la inflació es va situar en un 3,1% a la fi de 2023, per davall dels nivells de 2022, quan va aconseguir més d'un 8% de mitjana. No obstant això, l'augment dels salaris entre els sectors analitzats per PageGroup revela que aquesta xifra es va mantindre quasi en els mateixos nivells, ja que l'augment del salari mitjà de tots els sectors entre 2022 i 2023 va ser del 5%, enfront del 6% de la comparativa anterior (2021 – 2022).

 En paraules de Jaime Asnai González, Director General PageGroup Espanya i Portugal, “en termes generals, les companyies continuen lliurant una batalla important pel talent i, encara que moltes empreses de diferents sectors continuen sent cauteloses de moment d'incertesa econòmica marcat per la inflació i la situació geopolítica internacional, la veritat és que hi ha altres sectors en els quals l'alta necessitat per part de les companyies es tradueix en una inflació salarial, com hem pogut observar en el cas de *Healthcare & Life Science, Immobiliària i Construcció o Banca”.

Sectors en creixement: evolució positiva en contractació

Les estimacions del Fons Monetari Internacional sobre el creixement econòmic són menys optimistes que l'any anterior, però, en qualsevol cas, situen l'avanç d'Espanya en 2024 en un 1,7%, és a dir, per damunt de les principals economies de l'euro, com Alemanya (0,9%) o França (1,3%).

En un context en el qual les contractacions s'han estabilitzat, durant l'últim any el volum dels processos de selecció per a posicions qualificades que gestiona la signatura ha pujat en diferents sectors entre els quals destaquen Recursos Humans, Healthcare & Life Science, i el sector de Vendes, amb un augment entre el 5% i el 10%.

L'antagonisme de la força laboral a Espanya

La situació laboral a Espanya continua en un moment de canvi i desequilibri i compta amb la mateixa problemàtica que l'any passat: existeixen ofertes laborals a tots els nivells, però hi ha escassetat de talent qualificat i perfils especialitzats en les àrees que majors oportunitats d'ocupació ofereixen.

Aquesta situació ha provocat que les empreses es vegen obligades a augmentar els salaris, bé perquè necessiten captar uns certs perfils molt cotitzats o per la possibilitat de fugida de talent dins de la companyia. Dins dels processos de selecció gestionats des de PageGroup, s'ha percebut la major pujada salarial en llocs relacionats amb Healthcare & Life Science, Immobiliària i Construcció, i Banca, amb un increment entre un 10% i un 15%.

Eixos sous, en general, són més alts en l'empresa multinacional que en les empreses locals o pimes. En el cas d'algunes start-up, els salaris són alts, però no sempre en la part fixa, sinó mitjançant l'oferta d'altres compensacions addicionals com poden ser les stock options o participacions en el capital de la societat o en els seus beneficis.

Sectors amb major potencial en 2024

Durant aquest any hi haurà sectors que destacaran pel seu potencial en el mercat laboral espanyol.

  • En primer lloc, el sector tecnològic continuarà en constant evolució a causa del ràpid avanç de la tecnologia. Aquesta qüestió, unida a les necessitats d'habilitats especialitzades i a l'escassetat de talent, farà que la demanda continue sent alta. Això ofereix perspectives positives per a aquells que busquen desenvolupar una carrera en aquest camp.
  • Un altre sector destacat serà *Healthcare. Si és el cas, la inversió demostra que s'aposta fort per aquest sector, ja que veiem com companyies destacades trien el nostre país per a establir les seues plataformes europees.
  • Per part seua, en Immobiliària s'espera que hi haja un auge important en hotels, en data *centers i que continue en alternatius, com *coliving, sènior *living, o *healthcare.
  • En Turisme les perspectives són positives. Els fons d'inversió continuen invertint en el sector i, a nivell hoteler, noves marques internacionals estan entrant en el mercat espanyol. D'altra banda, a nivell corporatiu, els esdeveniments presencials es continuen recuperant a molt bon ritme.

A més d'aquests sectors, durant l'últim mes de 2023, vam poder observar com emergien diversos perfils com els més sol·licitats per les empreses, perfils que, a més, podem albirar que continuaran sent rellevants al llarg d'enguany:

  •  En l'àmbit financer, la demanda es va centrar en Controllers financers i perfils amb experiència en comptabilitat i habilitats lingüístiques destacades.
  •  En el sector tecnològic, les posicions de data i intel·ligència artificial, així com els perfils de desenvolupament, es van situar entre els més buscats.
  •  En enginyeria, es va observar una alta demanda de Tècnics/as de manteniment i perfils de qualitat.
  •  Per part seua, en l'àmbit de les vendes, Enginyers/as de vendes amb domini de l'anglés són altament sol·licitats, especialment en sectors en creixement i en posicions relacionades amb l'exportació en el sector de Gran Consum.

Sou fix, sou variable

La tendència per a 2024 en remuneració fixa s'espera que siga similar a 2023. Segons les prediccions de PageGroup, enguany els salaris pujaran una mitjana del 3%, i, encara que el percentatge baixa respecte a l'any anterior, els sous mantenen una tendència ascendent. En aquesta mateixa línia, la major part de les grans companyies que operen a Espanya (IBEX 35 i grans cotitzades) han anunciat pujades dels seus salaris fixos lleugerament per damunt de l'IPC.

D'altra banda, s'espera que la part variable depenga molt dels assoliments i dels resultats dels diferents sectors. Tenint això en compte, i unit a les opinions de els/as experts/as que parlen d'una lleugera desacceleració de l'economia al llarg d'enguany, es pot esperar que les retribucions variables es troben lleument per davall de les aconseguides en 2023. En contraprestació a aquesta situació, s'observa, no obstant això, que les empreses mostren cada vegada més interés per desenvolupar altres components de la retribució com els beneficis socials o treballar de manera activa sobre el salari emocional de l'empleat/a, per a atraure i *fidelizar el talent. Tots ells contribueixen a millorar la capacitat adquisitiva de els/as emprats/as i, en moltes ocasions, tenen també beneficis fiscals que contribueixen a la seua capacitat d'estalvi.

A més, les companyies han de treballar en la seua proposta de valor global cap a l'empleat/a sobre quatre pilars principals. El primer, que engloba varis, és que les empreses han de treballar per a crear cultures que prioritzen la salut mental i, d'eixa forma, fomentar un entorn de treball que la promoga. Un altre pilar és la compensació que inclou la part salarial fixa i la variable, unit al de beneficis, on les empreses cada vegada estan sent més creatives i flexibles quant al treball en remot, possibilitats d'excedència, programes d'intercanvi a l'estranger o altres. El tercer és el de desenvolupament, és a dir, oferir a els/as professionals la possibilitat de desenvolupar la seua carrera en la companyia passant per rols i àrees diferents. I, finalment, la cultura alineada amb la missió, visió i valors. Les organitzacions que aporten una proposta de valor a l'empleat/a més competitiva i creativa sens dubte són les que millor podran atraure i fidelitzar el talent.

 A mode de resum, Jaime Asnai González afirma “l'Estudi de Remuneració 2024 assenyala, d'una banda, l'augment d'oportunitats en sectors claus com a Recursos Humans, Healthcare & Life *Science, Energies Renovables, i Vendes i, d'altra banda, l'increment de les retribucions en sectors fonamentals com a Immobiliària i Construcció, Healthcare & Life Science i Banking. A més, el nostre estudi torna a marcar la tendència, cada vegada més present en la gran majoria dels sectors, que les prioritats dels professionals continuen evolucionant. Hui dia, a l'hora de llançar-se a un nou projecte professional, guanyen rellevància les compensacions no salarials que completen la proposta de valor de l'empresa, com la cultura de la companyia, la flexibilitat, la conciliació, els seus plans de diversitat i inclusió, o la seua preocupació per la sostenibilitat, així com un altre tipus de remuneracions, com a accions vinculades a la salut mental, assegurances mèdiques privades, assegurances de vida, ajudes per a menjar, etc.”.

Consulta la notícia original ACI