Anar al contingut principal

Va arribar l'hora de fer el pas: els autònoms trien o renuncien al règim de mòduls i a l'IVA de caixa en 2024

30/01/2024

A pesar que el sistema de mòduls entre els autònoms és una opció que porta anys en la corda fluixa, és en 2024 quan s'han pres algunes mesures reals perquè aquest grup de treballadors per compte propi no gaudisquen d'uns certs avantatges respecte a la resta d'autònoms.

Els autònoms que porten anys acollint-se a aquest règim, paguen impostos sense tindre en compte els seus ingressos reals, al contrari que la resta de treballadors per compte propi.

María Jesús Montero, nova vicepresidenta i ministra d'Hisenda, ha desenvolupat un Projecte d'Ordre per a aquest nou exercici que afecta els autònoms que tributen per mòduls. Vegem eixos canvis.

[Així pots aplicar el criteri de caixa en l'IVA i aquestes són els seus principals avantatges]
En Pimes i *Autonomos
Així pots aplicar el criteri de caixa en l'IVA i aquestes són els seus principals avantatges

El règim d'estimació objectiva o el conegut sistema de mòduls i canvis en 2024

El règim d'estimació objectiva permet als treballadors per compte propi pagar una única quota en RENDA en funció d'alguns paràmetres com la grandària del seu local o la potència elèctrica contractada.

No és rellevant quant ingressen cada any, els impostos a pagar són sempre els mateixos. D'ací la importància d'aquests passos que estan donant des d'Hisenda en 2024.

En la nova norma es recullen una sèrie de modificacions que ja es contemplaven en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) a la fi de desembre de 2023. Concretament es rebaixa del 10% actual al 5% habitual la reducció del rendiment en mòduls.

En 2022 es va augmentar al 15% i en 2023 es va aplicar el 10%, a causa de la situació de crisi en què ens trobàvem.

[El sistema de mòduls és una anomalia segons l'Agència Tributària, però es resisteix a desaparéixer]
En Pimes i *Autonomos
El sistema de mòduls és una anomalia segons l'Agència Tributària, però es resisteix a desaparéixer

L'IVA de caixa i un sistema igual de peculiar que el dels mòduls

A Espanya, el criteri de caixa es va posar en marxa l'1 de gener de 2014, en el marc d'altres mesures d'àmbit fiscal per a pimes i autònoms.

No obstant això, eixe mateix any, Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda, va confessar que havia sigut un fracàs per la dificultat de pimes i autònoms d'aplicar-lo, especialment aquells que realitzaven operacions amb grans empreses, ja que aquestes no podien deduir-se aquestes operacions fins que no s'abonaven i decidien no fer negocis amb aquestes empreses.

[Què és el sistema de mòduls dels autònoms i quins canvis s'aveïnen en 2024]
En Pimes i *Autonomos
Què és el sistema de mòduls dels autònoms i quins canvis s'aveïnen en 2024

Termini perquè els autònoms opten o renuncien al règim de mòduls i a l'IVA de caixa

El termini perquè els autònoms sol·liciten accedir de cara a 2024 al règim d'estimació objectiva o al sistema especial d'IVA caixa donarà principi per norma general el pròxim 1 de desembre.

En el cas particular del règim d'IVA de caixa la sol·licitud d'accés, que tindria efectes des de l'1 de gener de 2024, s'obrirà el pròxim 1 de desembre, llevat que acaben de començar l'activitat.

Hisenda també obrirà l'1 de desembre el període per a sol·licitar la renúncia als mòduls o a l'IVA per criteri de caixa, en cas que l'autònom ja no estiga interessat a tributar en cap d'aquests dos sistemes.

[15 dubtes que els autònoms tenen amb l'arribada de la cotització per ingressos reals]
En Pimes i *Autonomos
15 dubtes que els autònoms tenen amb l'arribada de la cotització per ingressos reals

Molts autònoms acollits al sistema de mòduls prefereixen dir adeu

Són anys el que es porten intentant eliminar el sistema de mòduls, per la qual cosa molts autònoms acollits a aquesta modalitat és probable que no esperen una altra pròrroga perquè no els compense.

Hui dia els autònoms poden accedir o romandre al règim de mòduls sempre que no hagen superat el llindar de 250.000 euros en 2023, en el cas de treballadors per compte propi que embenen directament a particulars.

Si facturen a empreses, el llindar no ha de superar els 150.000 euros anuals en 2023.

Si no es prorroguen aquests límits, el màxim passaria a estar situat en 150.000 euros anuals o 75.000 per a autònoms que facturen directament a empreses.