Entrar


La 'volta al col·le' més incerta de la història: Quins perfils professionals educatius han disparat la seua demanda?

La pandèmia mundial que ens ha acompanyat durant més de la meitat d'aquest any 2020 està deixant alguns sectors professionals en una de les majors crisis que podem recordar.

Però no sols parlem de crisi econòmica. La incertesa que existeix respecte a l'obertura dels col·legis està creant molts maldecaps als pares que no saben què passarà amb l'educació dels seus fills. Si els col·legis tanquen al poc temps d'obrir a causa de la nova ona de contagis, la formació acadèmica dels alumnes no es pot detindre. Això i la por d'ajuntar a diversos xiquets a les aules ha fomentat que els pares busquen alternatives per a l'educació dels seus fills.

Professors particulars

Segons un estudi realitzat per la web especialista en ocupació jobatus.es, la demanda de professors particulars ha augmentat un 236% en primària i un 314% en secundària.

En algunes Comunitats Autònomes les classes ja han començat i en unes altres ho faran aquesta setmana, de moment de manera presencial. El que no sabem és quant temps romandran obertes, ja que en la majoria dels centres es previndre tancar davant la presència de més de dos casos positius de grups diferents. És probable que si això succeeix, els col·legis tornen a impartir les classes de manera telemàtica, però el que és clar és que els pares no estan disposats a seguir amb la incertesa del "què passarà" i molts han començat a contractar professors particulars que ajuden els xiquets a avançar amb els temaris. I és que això es fa més difícil amb la modalitat online, que obliga els alumnes a ser més autònoms a l'hora d'estudiar, la qual cosa es complica més encara amb els més xicotets. 

​Professor i cangur

Un altre gran problema arran del tancament dels col·legis és que, tant per als pares que poden *teletrabajar, com per als que han d'anar al treball físicament és molt difícil conciliar la vida laboral i familiar, per la qual cosa ha sorgit un nou concepte de treball.

Es tracta d'un híbrid entre el professor particular i el cangur. I és que el cuidar dels xiquets ja no és suficient. Durant aqueixes hores en les quals una altra persona s'ocupa dels seus fills, els pares volen que aqueixa persona tinga les capacitats adequades per a substituir la formació que no se li podrà donar en el col·legi. 

Això ha creat una gran oportunitat laboral per als joves titulats d'entre 18 i 35 anys que han hagut de patir per segona vegada una crisi econòmica en menys de 15 anys, ja que molts sectors professionals estan patint grans pèrdues i les contractacions s'han reduït a la meitat. 

Super-tutors 

Arran d'aquest gran augment de la demanda, ens ve a la ment un concepte que va sorgir fa uns anys a Regne Unit: el dels professors particulars de luxe, que poden cobrar des de 150€ fins als 1500€ per una hora de classe. Són llicenciats amb excel·lents qualificacions que sobretot ajuden els alumnes a preparar les proves d'accés per a importants escoles o universitats. 

Aquests super-tutors ja van començar a arribar a Espanya per a treballar amb famílies de classe alta. Es queden a viure a la seua casa al més pur estil au-pair, per la qual cosa amb la situació actual perfectament podrien exercir de mainadera alhora que continuen amb la formació dels xiquets. Encara que el més probable és que la majoria de les famílies no puguen permetre's aqueix luxe.

Pandemic pods 

Una altra nova idea per a suportar el problema del tancament dels col·legis ha sorgit als EUA, i encara que de moment no ha arribat a Espanya, no sabem si realment seria eficaç contra els contagis i ni tan sols estem segurs de la seua legalitat.

Es tracta dels "pandemic pods", grups molt reduïts de xiquets que es reuneixen en una mateixa casa amb un professor particular que fa classe a tots alhora. Són mini-escoles que intenten mantindre la famosa "bambolla" aïllada, però de manera que els xiquets continuen aprenent i sobretot relacionant-se amb altres xiquets de la seua edat, un altre tema recurrent quan es parla del tancament dels col·legis. Els xiquets necessiten relacionar-se per a créixer equilibrats emocionalment.

Del que no estem segurs és com de legal són aquestes micro-escoles reduïdes ja que, encara que els professors siguen professionals titulats, les classes es realitzen en cases que evidentment no han passat pels controls pertinents que requereix qualsevol col·legi.

El que sí que és cert és que tenen un altre gran avantatge i és que s'intenta, sempre que el temps i l'espai ho permeten, donar la classes a l'aire lliure, on ja sabem que és més difícil el contagi. A més és molt beneficiós per als xiquets estar a l'aire lliure, la qual cosa es coneix com a "Escola Bosc", en la qual la naturalesa és l'aula.

Consulta la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com