Anar al contingut principal

La campanya de Nadal generarà quasi 13.000 llocs de treball menys que en 2022

22/11/2023

La campanya nadalenca sol ser un moment de creació d'ocupació i d'augment de consum. No obstant això, enguany, i com ja es preveia també per a Black Friday, el nombre de noves contractacions serà menor que el de l'any passat. En concret, segons les previsions de l'empresa de talent, Randstad, el període que abasta des de les primeres rebaixes de novembre fins a les últimes del mes de gener -conegut com la campanya nadalenca- crearà 12.950 ocupacions menys, amb unes 347.000 contractacions, la qual cosa representa un descens del 3,5% en comparació amb 2022.

Però tots els sectors ixen perdent en comparació amb l'any passat? Segons les previsions aquest és el cas per a tots els àmbits a excepció d'hostaleria, que serà l'únic sector que veurà un augment en el nombre de contractes signats: de 63.920 en 2022 a uns 83.700 (un 31% més). El que més baixa segons la companyia és comerç, que veurà caure la contractació un 17,6%, fins a quasi 96.000 contractes. Mentre que logística i transport tindran descensos més moderats (un 6,7% menys, de 179.730 a quasi 168.000).

Aquestes xifres, segons apunten des de *Randstad «experimenten l'impacte de l'última reforma laboral, ja que hi haurà persones ocupades en la campanya de Nadal sota la modalitat de fix discontinu, que no se sumen a aquestes xifres de nous contractes».

«La campanya de Nadal serà una mica menys dinàmica per l'augment dels preus dels béns i serveis, que ja està impactant en la capacitat de compra de les llars. Per sectors, veurem un impuls en la contractació del sector hostaler, que repunta al costat de l'augment del turisme estranger i local, i lleugeres reduccions en comerç i transport més subjectes a l'actualitat econòmica del nostre país», assenyala el director de Randstad Research, Valentín Bote.

Dona suport al periodisme veraç, rigorós i lliure. Informar, analitzar i opinar amb llibertat de criteri cobra un valor afegit de denúncia en defensa i protecció de valors essencials de la nostra convivència.

D'entre les comunitats autònomes, destaca el bon comportament de Canàries i Balears, dues regions on el turisme té un pes important, que veuran augmentar el nombre de contractes un 35,8% i un 30,5%, respectivament. Altres comunitats autònomes que tindran una contractació positiva en aquest període seran Catalunya (11,4%), Comunitat de Madrid (4,7%), Cantàbria (3,8%), La Rioja (0,6%) i Euskadi (0,3%).

El descens en la generació de contractes el lideren Castella-la Manxa i Extremadura, amb caigudes del 29,3% i el 19,9%, respectivament. Altres comunitats autònomes amb una reducció important en la generació de nous contractes per a aquestes dates són Astúries (17,4%), Murcia (15,9%), Andalusia (14,4%), Comunitat Valenciana (11,6%) i Castella i Lleó (9,2%). Finalment, més moderats seran els descensos a Galícia (8,5%), Aragó (6,7%) i Navarra (2,5%).

Consulta la notícia original ACI