Anar al contingut principal

Aquestes són les habilitats blanes o 'soft skills' més demandades en l'era de la Intel·ligència Artificial

10/04/2024

En un món laboral en constant evolució, marcat pels avanços tecnològics i els canvis socioculturals, les empreses han modificat els seus criteris de selecció i valoració del talent, posant un èmfasi creixent en les denominades soft skills.

La importància de les habilitats blanes en el mercat actual és innegable. Encara que les hard skills continuen sent fonamentals per a l'acompliment de tasques específiques, les soft skills s'han convertit en un component essencial per a l'èxit laboral, permetent no sols adaptar-se millor als canvis i desafiaments de l'entorn laboral sinó també destacar en un mercat cada vegada més competitiu i divers.

Les soft skills són més importants que abans a causa del desenvolupament de la intel·ligència artificial perquè la IA pot automatitzar moltes tasques tècniques, però encara no pot replicar habilitats humanes com l'empatia, la creativitat, o el pensament crític. Això significa que les habilitats blanes són i seran crucials per a la col·laboració, la innovació, i la presa de decisions en els entorns laborals.

Històricament, la formació tècnica i l'experiència prèvia ocupaven els primers llocs en la llista de requeriments per als candidats. No obstant això, en el panorama laboral actual, es tenen en compte altres aspectes pel fet que les empreses valoren les competències dels seus empleats buscant un equilibri entre les habilitats tècniques (hard skills) i les habilitats blanes (soft skills).

En aquest sentit, encara que les competències fonamentals com la comunicació, el treball en equip i el pensament crític continuen sent importants, hi ha algunes soft skills que han guanyat especial rellevància i a les quals els candidats han de posar l'accent principalment:

  • La resiliència: permet adaptar-se i superar reptes o situacions adverses. En un entorn laboral lligat a una constant evolució tecnològica, ser resilient fa que el talent puga mantindre's enfocat, aprendre de les experiències i avançar.
  • La intel·ligència emocional: ajuda a gestionar les emocions pròpies i les dels altres. En un context on la col·laboració i l'adaptabilitat són clau, entendre i respondre adequadament als sentiments dels companys i/o clients es converteix en una habilitat indispensable per a comptar amb entorns de treball productius.
  • La flexibilitat i l'adaptació al canvi: permet als professionals adaptar-se ràpidament a nous mètodes de treball, tecnologies emergents i canvis organitzacionals. Aquesta capacitat d'adaptació és essencial per a la innovació i l'èxit en un mercat en constant canvi, i cada vegada més divers i global. A més, ens ajuda a ajustar-nos ràpidament a noves situacions, metodologies i eines. Això no sols millora la capacitat del talent per a enfrontar reptes desconeguts, sinó que també fomenta la innovació i el creixement personal i professional.
  • La capacitat de resolució: fa que els professionals puguen identificar problemes, valorar opcions i aplicar solucions creatives i efectives, la qual cosa repercuteix positivament en la millora contínua i l'èxit organitzacional.
  • La disposició per a l'aprenentatge continu: aquesta habilitat permet mantindre's actualitzat amb les últimes tendències, eines i coneixements. D'eixa forma, es pot continuar sent competitius en un entorn tan canviant. Aquest aprenentatge continu és fonamental per a poder innovar i resoldre problemes de manera efectiva.

«L'auge del teletreball ha redefinit el concepte de presencialitat en l'ambient laboral, i això ha fet que la capacitat per a comunicar-se eficaçment a través de mitjans digitals, així com l'habilitat per a mantindre el compromís i la motivació en entorns virtuals siguen clau», assegura María Victoria Sánchez, Executive Director de Page Personnel España. «D'altra banda, la globalització dels mercats ha impulsat a les empreses a integrar i valorar la diversitat, la qual cosa ha fet que l'adaptabilitat i el treball en equip siguen hui competències indispensables» afig.

Davant aquest escenari, les empreses estan integrant l'avaluació d'aquestes habilitats en els seus processos de selecció i promocions internes, utilitzant mètodes com les entrevistes per competències i el feedback 360 per a identificar i fomentar el creixement d'aquestes capacitats en la seua força laboral.

En conclusió, mentre el món laboral continua la seua transformació, les soft skills emergeixen com un requisit per al desenvolupament professional i també com un pilar fonamental per a la construcció d'equips efectius, adaptatius i resilients, capaços de gestionar els desafiaments d'un entorn globalitzat i en constant canvi.

Consulta la notícia original ACI