Entra si ja estàs registrat/da


El treball híbrid, clau per a alleujar els problemes de la cura dels fills

11/09/2023

Amb l'inici del curs escolar, la majoria de les famílies espanyoles estan tornant a la normalitat, no sols amb els xiquets a les aules sinó també amb els adults tornant a les seues oficines i llocs de treball. Un retorn a la rutina que, no obstant això, porta aparellades algunes dificultats i poden ser font d'estrés. Un nou estudi, dut a terme per *IWG, el major proveïdor de solucions d'espai de treball flexible i híbrid, ha explorat els desafiaments que enfronten els pares treballadors al moment de gestionar la cura dels seus fills. La investigació posa de manifest que quasi la meitat dels pares (43%) ajusta el seu horari laboral treballant menys hores, amb un 31% treballant primerenc en el matí per a cobrir la cura de xiquets durant el dia, mentre que el 29% treballa fins a vesprada en la nit per la mateixa raó. A més, el 29% sent que el seu treball es veu afectat perquè han de dedicar més temps a cura de xiquets.

En aquesta mateixa línia, el 78% dels pares participants de l'enquesta expressen la seua preferència per utilitzar un espai de treball flexible més prop de les seues llars si se'ls brinda l'oportunitat. D'igual forma, les xifres són encara més significatives entre els joves de 25 a 34 anys, ja que el 90% aquests aprofitarien un espai de treball local, mentre que el 50% afirma que ho usaria amb freqüència.

Aquestes troballes ressalten solucions potencials per als ocupadors i com poden alleujar les pressions i desafiaments que enfronten els pares. Així mateix, a mesura que la demanda de treball híbrid s'accelera, *IWG ha vist com moltes empreses adopten un model de treball flexible, en el qual els empleats divideixen la seua jornada laboral amb dies a casa, en un centre de cotreball, i en la seu principal de l'empresa.

Els períodes vacacionals, font d'estrés en la llar

No obstant això, l'estudi reflecteix que el major període de tensió per a la conciliació i el major repte per a famílies i empreses continua sent durant les vacances. La investigació posa de manifest que quasi dos terços (62%) dels pares treballadors consideren que organitzar la cura de xiquets durant les vacances escolars d'estiu és una font significativa d'estrés. Seguit d'això, el 55% dels enquestats va afirmar que utilitza els seus dies de vacances anuals per a complir amb les seues responsabilitats de cura dels xiquets, mentre que el 12% utilitza la seua assignació completa de dies de vacances en el procés.

En aquest context, els pares han assenyalat la disponibilitat d'acords de treball flexibles com el factor número u per a reduir l'estrés de les vacances, permetent-los disminuir el temps de desplaçament i treballar més prop de casa. De fet, el 38% dels pares identifiquen això com la solució principal, amb el percentatge augmentant al 49% entre els pares de xiquets menors de 5 anys.

Amb la costa de setembre i la tradicional volta a l'oficina a Espanya els professionals busquen la manera d'allargar el que queda d'estiu. Amb això, d'acord amb l'estudi, més de la meitat (56%) creu que un espai de treball flexible ajudaria a alleujar l'estrés de les vacances, especialment entre els pares més joves (de 25 a 34 anys), on la xifra s'eleva al 67%. Els beneficis identificats inclouen una menor distància de desplaçament (46%), estalvis en costos de viatge i transport (35%) i la capacitat d'utilitzar l'espai de treball durant els períodes de cura de xiquets (34%), com quan les seues parelles estan a casa.

En aquest sentit, *Fatima *Koning, Directora Comercial de *IWG a nivell global, va expressar que: «Aquesta investigació mostra que la flexibilitat proporcionada pel model híbrid pot ser un factor determinant per a les famílies durant les vacances, especialment aquelles amb xiquets xicotets. A nivell personal el treball híbrid ha marcat una diferència vital en la meua vida: em permet compartir la criança de la meua filla, cuidar-me a mi mateixa i avançar en la meua carrera, prioritats que serien molt més difícils de manejar amb èxit si haguera de traslladar-me anada i volta a una oficina central tots els dies. Oferir opcions de treball híbrid és una forma important i senzilla per a les empreses de mostrar el seu compromís amb els empleats, alliberant el seu temps i donant-los un major control sobre els seus horaris per a gestionar les seues responsabilitats familiars. Les organitzacions que han adoptat el treball híbrid no sols veuen forces de treball més saludables i feliços, sinó equips més compromesos i productius».

Consulta la notícia original ACI