Anar al contingut principal

El *Black *Friday continua perdent manxa com a motor d'ocupació però arriba amb el comerç i la logística ben armats Així anticipa l'OCU el Black Friday 2023: més públic, més despesa i més compra com

24/11/2023

Segon any consecutiu en què la previsió de contractació per a reforçar files durant el Black Friday va a la baixa. L'any passat, setmanes abans d'arribar al nucli dur d'aquesta campanya d'ofertes i descomptes, Randstad anticipava que la signatura de nous contractes descendiria un 17% respecte a la cita de 2021, i Adecco, una altra empresa del mateix sector parlava d'un 8% més d'altes laborals, però entre Black Friday i la campanya de Nadal, la qual cosa, a més, suposava la xifra més baixa dels últims anys. 12 mesos després, la situació no millora, la qual cosa suggereix que la primera gran campanya consumista de la temporada perd pes com a motor d'ocupació. Existeix, no obstant això, una lectura alternativa: que els sectors més implicats en aquesta campanya estiguen prou ben armats ja com per a gestionar el pic de consum.

D'un costat, Randstad calcula que enguany se signaran encara un 11,7% menys de contractes que l'any previ. InfoJobs, per part seua, arrancava novembre amb un 15% més de vacants en els sectors implicats en la campanya, un percentatge una mica menor al quasi 22% de creixement que identificava en 2022.

La raó que sembla més evident és la reforma laboral que va entrar en vigor, precisament, a principis de l'any passat. Aquesta nova regulació estava especialment orientada a rebaixar els alts nivells de temporalitat a Espanya, la qual cosa posa traves al tipus de contracte més estés en aquestes dates i en aquest sector.

No obstant això, també ajuda que tant comerç com logística estiguen en nivells rècord d'ocupació. "Les previsions parlen d'una caiguda del consum en els pròxims mesos –reflexionaven des de Infojobs a principis de novembre–, i, pel que fa a la contractació, les travesses discorren pel mateix camí, principalment per dos motius: en primer lloc, perquè ja s'ha aconseguit la massa crítica de treballadors que necessitava el sector després del canvi d'hàbits de compra i consum propiciat per la pandèmia i la transformació digital; i, en segon lloc, per la ja esmentada contracció del consum".

Comerç i logística

Efectivament, segons l'última Enquesta de Població Activa (EPA), el sector del comerç minorista (aquell que embene directament al consumidor) ha incorporat 134.700 treballadors a les seues files en tota Espanya en el que va d'any. D'aquests, 113.600 persones, el 84%, han començat a treballar en el tercer trimestre de l'any, el que concentra els mesos d'estiu i vacances, però també el que serveix d'avantsala per a preparar-se per al tram més consumista de l'any.

Cert és que les dades d'afiliació mes a mes apunten al fet que el pic es va aconseguir al juliol, i que la xifra ha anat a la baixa fins a octubre, però, també, que el sector és unànime quant a que el desé mes de l'any ha sigut molt fluix en vendes per la calor i que novembre, en canvi, ha començat millor.

Quant a la logística, el sector del transport i emmagatzematge també va tancar el millor tercer trimestre de la seua història, i, en aquest cas, la pista que dona octubre és que l'afiliació en el mercat del transport ha crescut encara un poc més i que la contractació en el de l'emmagatzematge ha descendit però un discretíssim 0,1%.

"A part de les evidències que deixen els indicadors oficials d'ocupació, en *Infojobs també hem notat un creixement sense precedents en les vacants publicades en la categoria de compres, logística i magatzem", conclou la directora de comunicació, estudis i relacions institucionals d'aquesta companyia de contractació, Mónica Pérez. "L'esperable és que aquest sector torne a tancar l'any amb unes bones dades d'ocupació, ja que la campanya de Nadal i el *Black *Friday, que són dues campanyes especialment fortes a nivell de consum, es concentren en els últims mesos de l'any", ultima.

Consulta la notícia original ACI