Anar al contingut principal

Com abordar el procés de cerca d'ocupació en l'actualitat?

19/10/2023

La cerca d'ocupació constitueix un dels grans desafiaments en la carrera professional de qualsevol candidat, i a vegades, els esforços poden no donar lloc al resultat esperat. En la majoria dels casos, la dificultat no resideix en el “quin”, sinó en el “com” es duu a terme eixe procés.

Des de AdQualis Human Results assenyalen la importància de comptar amb un mètode concret i senzill, que ajude al candidat en la cerca i posteriors gestions a l'hora d'accedir a una nova ocupació.

Així, Jordi Berenguer, General *Manager *AdQualis *Executive *Search Barcelona destaca: “A pesar que existeixen diferents tàctiques, l'ideal és trobar una fórmula memorable i fàcilment *llevable a la pràctica. Ho dic “la norma de les 3 S’s”.

Es tracta d'un mètode amb 3 passos diferenciats encaminats a destacar el millor de cada candidat i donar-li la confiança necessària per a afrontar els processos de selecció.

Self-awareness

Buscar un nou projecte professional implica, abans de res, un procés previ de profunda acte-reflexió i acte-coneixement personal. Una cosa tremendament difícil perquè, entre altres coses, requereix de temps, dedicació i una introspecció que no tothom sap fer.

En este punt, Berenguer assenyala: “És crucial saber qui eres, com eres i cap a on vols orientar professionalment la teua vida. Al final, es tracta de tindre molt clara la teua proposta de valor com a professional, tant en la part més tècnica i experiencial (hard skills) com en les teues competències i habilitats més blanes (soft skills), incloent-hi els teus valors i afinitats.” En cas que un mateix no aconseguisca desgranar les seues fortaleses i debilitats, sempre és possible demanar ajuda a experts, companys de treball o fins i tot a caps. La seua percepció aportarà valor a la proposta, dotant-li a més d'un realisme al qual no sempre és fàcil arribar de manera conscient.

Storytelling

És imprescindible contar la història pròpia d'una forma inspiradora i memorable. Una vegada més, ací juga un paper clau el poder del màrqueting com a candidat. Abans de res, la marca personal ha de projectar coherència i consistència. Per a això, és important utilitzar totes les eines disponibles: CV (curt, concís i amigable, idealment amb les motivacions per al canvi), perfil de Linkedin (en cas de no usar les xarxes socials amb assiduïtat, es recomana evitar la sobreexposició per a fugir de l'artificialitat i inconsistència) i qualsevol interacció professional rellevant (entrevista, café informal, etc.). Això sí, la història ha de ser creïble i *apropiable, en línia amb la manera de ser i treballar. La mentida es detecta amb facilitat i condueix directament al calaix dels candidats rebutjats.

Social selling

Fer *networking i saber vendre's és fonamental, sempre amb actitud realista i sense complexos. Ací convé ser proactiu i mostrar interés pel canvi, la promoció, l'empresa o el projecte. Aquells que desitgen progressar dins de la seua companyia, han d'optar per “fer política”, és a dir, contar la seua història a aquells que puguen tindre alguna cosa a dir en el seu desenvolupament.

Per tant, no és aconsellable guardar eixe relat només per a la *performance *review, sinó avançar-se i presentar-se com eixe candidat amb qui potser no havien comptat. És essencial moure's dins de l'organització, triar bé el “quan” (no convé projectar pressa ni excés d'ambició) i el “qui” (amb atenció a la teua competència). Finalment, Jordi Berenguer puntualitza: “No hem d'oblidar que la gestió del talent no és una ciència exacta, així que “*Seed” (sembra) tot el que pugues que qui sembra, collita.”

Consulta la notícia original ACI