Anar al contingut principal

3 tendències que transformaran els RH en 2024: innovació de la *IA, despesa responsable i nous nadius digitals

02/01/2024

Durant l'últim any, el clima econòmic va obligar molts directius a reavaluar les assignació pressupostàries, fins al punt que moltes companyies han alentit el seu creixement, experimentat acomiadaments, detingut la contractació i/o retardat promocions o augments salarials.

No obstant això, unes altres han buscat la consolidació de tecnologies per a reduir la despesa i tot indica que, malgrat els reptes econòmics, les organitzacions continuaran confiant en les tecnologies emergents per a millorar l'experiència del client, augmentar l'agilitat empresarial i reduir la despesa administrativa.

Fidelma Butler, Chief People Officer de Couchbase, analitza el panorama del sector dels recursos humans en 2024 des d'una perspectiva tecnològica. En aquest context, el ràpid desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, la despesa responsable i l'arribada dels nous nadius digitals jugaran un paper clau en la redefinició de l'entorn laboral.

1. La innovació de la IA afegirà un immens valor a la infraestructura tecnològica de RH… encara que no tindrem robots en la presa de decisions a curt termini

El potencial de la Intel·ligència Artificial permetrà als equips operar de forma més estratègica, accelerant tasques com la preparació de descripcions de llocs de treball, la redacció de preguntes per a entrevistes, la millora de les comunicacions, el suport a l'administració de nòmines i beneficis. A mesura que el ritme de la innovació digital continua accelerant-se, cada vegada més professionals demandaran una major automatització, així com eines familiars i fàcils d'aprendre que els ajuden a mantindre el ritme dels seus fluxos de treball diaris.

No obstant això, les power skills d'un equip de RH, és a dir, la selecció de candidats qualificats, el desenvolupament del potencial, la gestió de necessitats complexes de mà d'obra, la retenció del talent, la presa de decisions clau, l'empatia davant situacions úniques i molt més, no poden ser substituïdes per l'automatització o la tecnologia impulsada per IA. La IA no és un treballador del coneixement: cap robot pot aplicar el nivell de consideració, raonament individual i col·laboració en grup que es necessita dels humans, especialment en funcions que depenen de l'empatia com a RH. No obstant això, dir que la IA no és ni continuarà sent beneficiosa en RH (i en altres departaments de l'empresa) seria enganyar-nos a nosaltres mateixos i fer-li un mal servei al potencial de la IA.

2. Els empresaris reavaluaran el pressupost, centrant-se en la despesa responsable per a millorar l'experiència de l'empleat

Donats els limitats recursos financers, els líders han d'entendre el que realment importa als empleats i centrar-se en satisfer les necessitats dels empleats hui dia. Els empleats volen contribuir, entendre el seu paper en la consecució de resultats més amplis, rebre feedback i ser escoltats en el treball, qüestions no impliquen necessàriament un desemborsament econòmic per a dur-se a terme.

Ara és el moment d'invertir en esforços interns que fomenten una mà d'obra compromesa, que reflectisca la diversitat del món real i un entorn en el qual els empleats treballen junts de manera col·laborativa i eficaç per a aconseguir objectius comuns. Els empleats volen flexibilitat, oportunitats de creixement professional, un treball interessant i amplis beneficis. Això pot ser possible si els líders se centren en una despesa responsable que repercutisca positivament en l'experiència dels empleats.

3. Els nadius digitals entraran en el mercat laboral esperant experiències tecnològiques fluides en tot el seu cicle professional

Durant els pròxims cinc anys, els nous talents natius digitals que arriben al mercat laboral hauran crescut amb les pantalles com una extensió de si mateixos. Si tenim en compte que el primer iPhone va eixir a la venda en 2007 i el primer iPad en 2010, els xiquets que s'incorporaran al mercat laboral en la dècada vinent estan acostumats al fet que els seus pares tinguen un telèfon a les seues mans, a tindre una tauleta com a part del seu sistema d'entreteniment infantil i a la proliferació de la tecnologia durant la seua vida adolescent.

Per descomptat que tenim nadius digitals en la població activa actual, però hem de preparar-nos per a aquesta afluència d'adults encara més experts en tecnologia. Aquesta destresa tècnica innata ve acompanyada d'una expectativa de gratificació instantània i d'experiències fluides amb una tolerància molt baixa a sistemes i processos antiquats i maldestres. També hi haurà majors expectatives d'inclusió de veus i representació, per la qual cosa estar preparats per a tot això és imprescindible per a crear organitzacions sostenibles que aporten valor.

La gestió de persones del present i futur més immediat demanda una major inversió en tecnològica (com a solucions que permeten la col·laboració entre equips multifuncionals i agilitzen la presa de decisions), millorar l'anàlisi de dades i el coneixement, potenciar l'aprenentatge continu i reforçar els esforços interns per consolidar una cultura de treball compromesa i diversa. En definitiva, les tendències tecnològiques requereixen un entorn empresarial ben preparat i informat per a atendre adequadament les necessitats de les pròximes generacions.

Consulta la notícia original ACI