Entrar


Treball planteja pujar el salari mínim 15 euros, un 1,58%, per al que queda de 2021

02/09/2021

El Govern ha plantejat als agents socials una pujada de 15 euros, un 1,58%, del salari mínim interprofessional (SMI), fins a 965 euros bruts al mes, per al que resta de 2021, en tant que per a 2022 i 2023 ha proposat sengles pujades de 31 euros, la qual cosa deixaria l'SMI al tancament de la legislatura en 1.027 euros. Així ho han comunicat els sindicats CCOO i UGT, encara que el Ministeri de Treball ha evitat confirmar una quantia concreta. La pujada per a enguany suposaria la meitat de la inflació actual, que se situa en el 3%.

La proposta ha sigut rebutjada pels agents socials, tant per les patronals CEOE i Cepyme com pels sindicats CCOO i UGT, amb el que el Ministeri de Treball ha decidit convocar una nova reunió per a dilluns que ve per a donar una altra oportunitat a l'acord social.

Per als sindicats, incrementar l'SMI 15 euros en 2021 és "insuficient" en aqueix context d'elevada inflació, tal com ha destacat la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente. De la mateixa manera, el sotssecretari General de Política Sindical d'UGT, Marià Foia, ha lamentat que la proposta del Govern "no s'adapta a la realitat del moment". L'aspiració del sindicat és un increment de 25 euros.

Les patronals han insistit en la seua negativa a una pujada enguany perquè entenen que cal donar prioritat a la consolidació de l'ocupació i la recuperació. La directora de Relacions Laborals de la CEOE, Rosa Santos, ha denunciat les inconcrecions de la proposta del Govern i ha recordat que l'escenari macroeconòmic continua plagat de dificultats, amb més de quatre milions d'aturats i un gran encariment de les matèries primeres, per la qual cosa prendre aqueixa mesura ara no seria prudent.

"La incertesa persisteix i no s'han d'incrementar encara més els costos de producció", ha destacat. No obstant això, ha reconegut la disposició del Govern a abordar algunes de les seues reivindicacions, referides als joves, les adjudicatàries de l'Estat, les empleades de llar i els agricultors.

Per part seua, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha destacat en el seu compte de Twitter que la millor garantia per a una recuperació justa és la pujada del SMI. "S'està negociant aqueixa pujada per a fer-ho amb caràcter immediat", ha afegit. Aquest dimecres, el president del Govern, Pedro Sánchez, va utilitzar aquest mateix terme per a anunciar l'aprovació de la mesura en un acte amb empresaris en la madrilenya Casa d'Amèrica.

La solució, el 6 de setembre

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dimecres que la decisió sobre l'increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per a enguany es prendrà després de la reunió entre Govern i agents socials que se celebrarà dilluns que ve 6 de setembre i ha confirmat que aquesta pujada s'aplicarà "ràpidament".

"S'implementarà ràpidament. Convocaré una taula més i la decisió es prendrà, per això el president del Govern ha dit que serà immediatament", ha assenyalat en una entrevista en 'Onda Cero'.

Malgrat les xifres aportades pels sindicats, el secretari d'Estat, Joaquín Pérez Rey, no ha volgut concretar quanties i ha assenyalat, en declaracions als mitjans després de la trobada, que el Govern el que ha plantejat és que la pujada estiga en la forqueta d'entre 12 i 19 euros enguany, d'acord amb les recomanacions de l'informe d'experts independents publicat el juny passat.

El document aconsellava una senda gradual d'increment del SMI fins a 2023 "que ha de començar ja", segons Pérez *Rey. En concret, per a aquest any 2021, els experts plantegen una pujada d'entre 12 i 19 euros. "La forqueta és àmplia i ha de servir-nos per a aconseguir un acord", ha apuntat Pérez *Rey. No obstant això, aqueixa xifra dependrà de la "geometria" de l'acord, que el Govern espera que compte amb el consens de tots, encara que ha assegurat que "hi ha altres possibilitats".

Segons la patronal, la intenció de l'Executiu és aprovar la revaloració a través d'un reial decret el pròxim 6 de setembre, independentment que hi haja pacte o no amb els agents socials. Precisament, el Ministeri de Treball i els representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepyme es tornaran a reunir aqueix dia per a continuar negociant. "No pujar el salari en 2021 és una cosa que ningú podria comprendre", ha conclòs el secretari d'Estat.

Consulta la notícia original AQUI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com