Entrar


Set consells per a adaptar-se al canviant entorn laboral actual i a una organització del temps diferent

La planificació, els objectius, les distraccions o els imprevistos són més importants que mai en aquest context canviant

El Govern ha recomanat prorrogar almenys fins a finals de juny el teletreball en aquelles empreses que puguen continuar desenvolupant la seua activitat d'aquesta manera. D'altra banda, a la fi d'abril es va prolongar durant un mes el dret dels empleats amb fills o persones dependents al seu càrrec d'acomodar la jornada laboral o reduir-la si el necessiten per a atendre la seua cura.

Aquesta situació està creant un còctel de diferents realitats segons el treballador. Des de persones que segueixen *teletrabajando al 100%, a aquelles que hagen d'acostar-se de manera ocasional a l'oficina, passant per les que teletreballan alguns dies o unes hores. A més, se sumen una altra sèrie de factors com l'imminent començament de jornades intensives per l'estiu, la necessitat d'assignar diferents horaris perquè no coincidisquen massa persones en l'oficina o la incorporació de noves rutines de convivència i neteja en l'espai de treball.

El resultat de tot això serà un nou escenari d'organització del temps, tant de la vida laboral com de la personal, que serà diferent al conegut fins ara. L'entorn laboral i la manera de treballar habitual en l'època prèvia al coronavirus canviarà i això pot donar lloc al fet que un increment de la multitasca dificulte als equips aconseguir els seus objectius, treballar de manera efectiva i incrementar el seu estrés.

En aquest context, Sodexo Beneficis i Incentius proposa una sèrie de consells útils per a evitar que la *multitarea i una realitat en canvi constant ens superen durant la desescalada i adopció de la “nova normalitat”:

  • Planificació setmanal i diària. A principi de la setmana és important dedicar uns minuts a planificar les diferents tasques tenint en compte les necessitats que puguen sorgir en aquest escenari canviant: tindre en compte quins dies *teletrabajaremos, si hi haurà desplaçaments per a gestions, si haurem de cuidar dels xiquets. Després, cada dia és convenient fer una llista de tasques i tindre clar quins són prioritàries.
  • Marcar objectius. La consecució d'objectius és la fi última del treball i la multitasca excessiva en aquesta època de canvis fan que siga més complicat aconseguir-los. Per això és important que el treballador es marque objectius, tant diaris, com en el mitjà termini, perquè puga continuar sentint satisfacció i progressió, fins i tot en temps complicats.
  • Aprofitar les hores més productives. És recomanable fer les tasques més complexes durant les hores més productives del dia o aquelles en les quals s'està més tranquil a casa.
  • Evitar distraccions. És important aprendre a marcar límits als companys o, ara que també es treballa més habitualment des de casa, a les persones amb les quals es conviu perquè no interrompen el treball. En aquest punt, també cal tindre en compte que això pot implicar dir que no a determinades peticions de la forma més constructiva possible.
  • Esperar l'inesperat. Durant la desescalada, les situacions alienes al control del treballador seran més habituals que mai. Hi haurà canvis en la llar ja que les classes dels xiquets continuaran a casa i pot ser que durant la desescalada un dels pares torne a treballar i tota la cura dels fills caiga sobre el que es queda *teletrabajando. Per no parlar dels canvis organitzatius que plantege l'empresa o l'evolució de les mesures de contenció que aplicació el govern segons avanç la pandèmia. Hem d'estar preparats a canvis en les rutines i ajustar la nostra manera de treballar, si volem obtindre els millors resultats.
  • Agrupar les tasques. Probablement durant la desescalada i en la ‘nova normalitat’  es comencen a combinar diferents maneres de treballar, en l'oficina o a casa, al matí o a la vesprada. I pot ser que algunes tinga més sentit fer-les més en lloc o en un moment concret. Per això és recomanable agrupar les tasques per similitud per a poder realitzar-les de manera simultània de manera efectiva.
  • No abastar-ho tot. La majoria dels empleats han vist com el seu volum de treball s'ha incrementat durant la crisi, amb el teletreball. Les videoconferències s'han multiplicat, els objectius han canviat i això comporta més estrés i ansietat. Això segurament no canviarà durant els primers mesos de la desescalada, sinó que caldrà afegir noves rutines que ho compliquen tot més encara. Per això és important conéixer els límits i el treball que es pot abastar, per a comentar-lo amb els caps o demanar ajuda abans d'aconseguir el límit.

“Pot considerar-se que, de manera general, la multitasca influeix negativament en la productivitat, però si es realitza de manera adequada i organitzada pot ajudar a mantindre el ritme en situacions excepcionals i durant les jornades de teletreball”, explica Miriam Martín, directora de Màrqueting de Sodexo Beneficis i Incentius. “A causa de la situació actual, el teletreball s'intentarà mantindre el màxim possible per a aconseguir arribar a aqueixa ‘nova normalitat’ i fins i tot pot ser que en algunes empreses post-COVID19 aquesta modalitat es mantinga de manera més habitual per a reduir els contactes personals i facilitar la conciliació”.

Pot consultar la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com