Anar al contingut principal

Què és l'acreditació de cerca activa d'ocupació, el requisit per a no perdre el subsidi per desocupació

13/11/2023

Després de les últimes xifres d'aturats a Espanya que es van conéixer el mes d'octubre passat, fa que molts es troben en cerca activa d'ocupació. Alguns recorren a les ofertes d'ocupació pública que ofereix el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). A través del portal d'ocupació Empra't, els ciutadans i les empreses poden realitzar la interacció d'oferta i demanda directament de manera gratuïta.

No obstant això, aquestes persones en cerca de treball necessitaran obtindre el certificat de cerca activa d'ocupació, és un document que emet el SEPE per a demostrar i certificar que una persona està buscant ús de manera activa. D'aquesta manera, acredita tots els actes que realitza una persona amb ànim de trobar un nou treball. Tot el que has de fer per a aconseguir aquest certificat a continuació.

Et pot interessar: Com trobar les ofertes d'ocupació pública disponibles a Espanya: cercador del SEPE i per comunitats

Com aconseguisc el certificat BAE?

Per a obtindre el certificat de cerca activa d'ocupació és necessari emplenar i enviar al *SEPE la declaració de la cerca activa d'ocupació, que es pot trobar en la pàgina web del servei. Hauràs d'emplenar almenys tres de les diverses propostes que ofereixen per a certificar la cerca de treball.

Aquest acord per escrit entre el SEPE i la persona sense treball que demanda aquests serveis és denominat BAE o cerca activa d'ocupació. En aquest document, queden plasmades les obligacions, compromisos i actuacions, encaminades a incrementar l'ocupabilitat dels usuaris.

Aquests són els compromisos que es consideren en el BAE

La BAE és el procés mitjançant el qual els individus s'esforcen de manera proactiva i constant per a trobar oportunitats de treball que s'ajusten a les seues habilitats, experiència i metes professionals. Per tant, en aquesta cerca, el SEPE considera que l'usuari ha de comprometre's en tot moment per a maximitzar les possibilitats de trobar un treball. Aquestes són les actuacions que són considerades per a tal fi, segons indica la pàgina web del SEPE.

 •  Treballar per compte propi o alié.
 •  Inscripció en almenys una agència de col·locació
 •  Enviament o presentació de currículum en almenys tres empreses diferents.
 •  Realitzar almenys una entrevista de treball.
 •  Inscripció com a sol·licitant d'ocupació en, almenys, dos portals d'ocupació pública o privats.
 •  Presentar-se a una oferta de treball gestionada pels Serveis Públics d'Ocupació.
 •  Dur a terme qualsevol acció formativa o d'informació dirigida a l'autoocupació i emprenedoria, que siga oferida pels Serveis Públics d'Ocupació.

Com s'obté un certificat BAE?

Per a sol·licitar una prestació o subsidi per desocupació del SEPE hauràs de justificar que s'ha subscrit prèviament en la BAE, és a dir, que es troba en cerca activa d'ocupació i no està sense treball per voluntat pròpia. Per a això, cal sol·licitar una cita presencial en qualsevol oficina del Servei d'Ocupació depenent de la comunitat autònoma i acreditar qualsevol de les circumstàncies especificades en la seua plataforma web.

No obstant això, alguns portals d'ocupació en línia, com *InfoJobs, *Randstad o *Infoempleo, ofereixen la certificació de cerca activa en els quals apareixen totes les candidatures que has revisat o aplicat, la qual cosa demostra que estàs buscant treball. D'aquesta mateixa forma ho fan les agències de col·locació com la de la Fundació Rei Ardit, que et serviran per a emplenar el BAE i obtindre així l'ajuda econòmica corresponent.

Aquests són els requisits per a no perdre l'ajuda de desocupació

Tots els que hagen treballat menys d'un any, poden tindre dret a un subsidi per desocupació i la seua duració dependrà del nombre de mesos cotitzats i de si tens o no familiars al teu càrrec. Les cotitzacions que et servisquen per a reconéixer aquest subsidi no podran ser tingudes en compte per a accedir a una futura contributiva. Els requisits són els següents:

 •  Estar aturat i en situació legal de desocupació
 •  Estar inscrit o inscrita com a demandant d'ocupació i mantindre aquesta inscripció durant tot el període de percepció i subscriure l'acord d'activitat.
 •  Haver cotitzat per desocupació almenys 3 mesos si tens responsabilitats familiars o almenys sis mesos si no les tens, i no arribar a 360 dies.
 •  No percebre rendes de qualsevol tipus superiors al 75% del salari mínim professional.

Consulta la notícia original AQUI