Entrar


Els quatre aspectes clau en la transformació de l'entorn laboral i per a l'adquisició de les competències necessàries en el 'nou món' digital

Experts com Javier Kühnel (Kühnel Escola de Negocis), Mercedes Elipe (IMAN), Itxaso Larrañaga (SEUR), Teresa Fernández (Ibercaja) i el coach, formador i conferenciant Carlos Andreu han debatut sobre la necessitat de transformar-nos i no d'adaptar-nos al nou entorn digital

Un dels aspectes que ha propulsat el coronavirus és la transformació digital. El confinament al qual el virus ens ha sotmés ha provocat un gegantesc impuls a la digitalització que ens ha forçat, pràcticament, a adoptar la tecnologia com l'eina més comuna en el nostre dia a dia, si no ho era ja, a nivell laboral: teletreball, reunions per videotrucades, videoconferències, videoentrevistes, webinars... i una infinitat d'exemples més de com s'ha digitalitzat la nostra vida en el treball.

I això no per a ací. En el futur a curt termini aquesta digitalització precipitada no baixarà el seu ritme i velocitat, fins a arribar a un nou món basat en la tecnologia. Per això, adaptar les nostres habilitats coneixements, competències i actituds resulta bàsic per a transformar-nos, ja no adaptar-nos a la tecnològica i nova realitat.

De tot això vam parlar dijous passat en el *webinar 'De l'adaptació digital a la transformació digital', organitzat per *Kühnel Escola de Negocis i *RRHHDigital.  En el mateix han participat experts de la talla de Javier *Kühnel, *CEO de *Kühnel Escola de Negocis; Mercedes *Elipe, directora comercial i desenvolupament internacional de *IMAN; *Itxaso *Larrañaga, directora de Persones i *RSC de *SEUR; Teresa Fernández, directora de l'àrea de persones d'Ibercaja; i Carlos Andreu, *coach, formador, consultor i conferenciant.

Entre les conclusions de la trobada digital, podem destacar les següents:

1. La manera de formar-se, més important que la pròpia formació

Mercedes Elipe ha al·ludit a una de les claus en matèria de formació i aprenentatge. "Volem que els nostres professionals aquest en manera aprenentatge i apostem perquè els professionals han de buscar la font. En el món digital, només aquells que tenen l'habilitat de buscar la informació i formar-se de manera individual tenen la clau", va explicar sobre la forma en la qual tracten l'adquisició de nous coneixements i competències en IMAN.

Per part seua, Javier Kühnel, òbviament, va tindre molt a dir en aquest tema. "Les escoles de negocis i formació tenim un repte brutal per intentar ser productius i de transformar, que és el que sempre hem intentat", va comentar. Per a ell, "és important fer un mapatge competencial per a identificar el punt d'inici des del qual hem de començar. Després hem d'establir un itinerari sobre la base de les circumstàncies i al públic al qual va dirigit. I al llarg d'aqueix itinerari anar mesurant els nivells d'avanç", explicava el *CEO de *Künhel Escola de Negocis sobre el mètode que usen en la seua entitat.

2. La transformació digital està per arribar

Malgrat el que puga semblar, no estem ni molt menys en el punt àlgid de la digitalització, ens queda molt per a estar transformats digitalment. "És un canvi cultural que està per vindre, no hem fet res més a començar", afirmava amb convicció Mercedes *Elipe. 

D'altra banda, Teresa Fernández, parlava d'una transformació molt més allà de la situació actual amb la crisi del *COVID-19: "Això serà una transformació permanent, més enllà del *coronavirus. Hem d'estar preparats i adquirir totes les habilitats i *compentencias per a adaptar-nos a una realitat molt canviant". La directora de Persones d'Ibercaja posava l'accent en el ràpid que ens hem adaptat a les noves circumstàncies. "Ens hem adonat que ens hem adaptat molt ràpid al digital per les circumstàncies, la qual cosa *demustra que quan volem i li donem prioritat ho fem", declarava.

"Això serà una transformació permanent, més enllà del *coronavirus. Hem d'estar preparats i adquirir totes les habilitats i competències per a adaptar-nos a una realitat molt canviant"

Malgrat estar d'acord, Itxaso Larrañaga llançava un advertiment: "Ha arribat el *COVID-19 i ens hem adonat que no som ni tan digitals ni teníem tant de teletreball. Ha vingut el COVID-19 a revelar-nos que no estàvem tan digitalitzats com pensàvem, m'he adonat que estava molt lluny de la realitat". Per tant, la vertadera transformació digital està encara per arribar.

3. El auge de la confiança

Si alguna cosa ha impulsat aquesta frenètica transformació digital, és la confiança. Primer perquè no queda una altra, davant el distanciament al qual estem sotmesos. I, segon, perquè sembla ser que els líders de les empreses estan bastant satisfets amb l'acompliment i el nivell d'eficàcia dels seus equips en remot. 

"Ara sí que tenim confiança en els nostres equips, ara estem demostrant els líders que *confíamos en els nostres equips perquè el treball està tirant avant des de casa malgrat les circumstàncies", comentava *Itxaso Larrañaga.

La directora de Persones i RSC de SEUR al·ludia a cura de les persones com a clau en aquesta confiança. "No hem de conformar-nos, hem de buscar sempre el millor per a la nostra organització i els nostres equips; les organitzacions funcionen perquè hi ha persones i la nostra labor és cuidar d'elles perquè, les persones ho fem tot possible: coses impensables fa un temps com un teletreball tan massiu, l'eficàcia de les reunions, l'efectivitat de l'organització...", detallava. En la mateixa línia, Mercedes *Elipe reconeixia que "les organitzacions i les persones ho podem fer real: hem de treballar per al que està per vindre. Amb un bon disseny es pot aconseguir qualsevol cota, sobretot tenint en compte la tecnologia que tenim en aquest temps".

Per part seua, Carlos Andreu parlava de com serà el futur en un híbrid entre teletreball i treball presencial: "Ara estem tots *teletrabajando però quan comencem a tornar a la normalitat tinc dubtes del que passarà quan uns estiguem treballant en remot i uns altres de manera presencial". La confiança continuarà sent clau.

4. Més que aptitud... actitud, esforç i responsabilitat!

Finalment, un dels aspectes en els quals més recalcament han fet els experts ha sigut en la importància de l'actitud, més encara que l'aptitud. Ja ho anunciava Javier Kühnel en dir que "en la formació online s'arriba a les actituds a través del coneixement", És a dir, mitjançant l'adquisició d'aptituds i competències es desenvolupaven aqueixos factors més actitudinals. Això també ho admetia Carlos Andreu: "La formació online d'habilitats i aptituds porta funcionant molt bé des de fa anys, el complicat és formar l'actitud i l'altitud".

Mercedes Elipe al·ludia a tres As com a clau en aquests moments d'avanç digital i de canvi: "És fonamental l'Aptitud en relació a les competències que requereix el lloc; és imprescindible contractar Actituds i entrenar habilitats perquè el líder que transmet actituds positives motiven i inspiren i per això és essencial; i la capacitat d'Altitud, de tindre altura de mires, de veure una part i un tot... tots junts tenim capacitat per a fer canvis en l'organització". A més, en la mateixa línia, Itxaso Larrañaga insistia que "hui dia tenim tot al nostre abast i l'actitud és clau".

Igual que Elipe, Teresa Fernández posava a la seua empresa com a exemple de desenvolupament d'actituds. "Nosaltres li donem molta importància a la formació en tres línies; continuar invertint en formacions digitals però també en ciberseguretat, que és molt important, invertir en formació en soft skills i invertir en formació d'habilitats directives", revelava.

Finalment, l'esforç i la responsabilitat van ser uns altres dels aspectes que van saltar a la palestra en el debat: més enllà d'aptituds i actituds, la capacitat de sacrifici, de treball i el sentit de la responsabilitat individual i col·lectiva són vitals en aquest 'nou món' al qual ens enfrontem. "L'esforç és important i hem d'aprendre de les circumstàncies", afirmava Itxaso Larrañaga.

I com a conclusió, aqueixa responsabilitat a la qual abans féiem esment i que va voler recalcar Mercedes Elipe en la trobada digital: "A les tres As afegiria la R de Responsabilitat individual i col·lectiva. Ho estem vivint, quan eixim a les 20h de la vesprada i veiem qui és responsable i qui no… t'adones que la responsabilitat és clau".

Consulta la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com