Entrar


La formació, pedra angular de tot projecte emprenedor

Un emprenedor ha de tindre una visió àmplia del seu negoci, des d'entendre la proposta de valor del seu producte o servei, fins a la forma en què ho dóna a conéixer al seu públic objectiu i el convenç de la seua compra, passant per saber com gestionar les seues finances. Per a aconseguir tot això, la formació es converteix en un recurs fonamental, però no és tasca fàcil. 

Segons explica Giovanni Giusti, director del Màster en Emprenedoria i Innovació del Tecnocampus-UPF, la formació d'un emprenedor no comença i finalitza ací, també se li pot ensenyar (i ell ha d'aprendre) a bregar amb proveïdors, aliats estratègics, a conéixer lleis, a treballar en equip, amb inversors i amb si mateix. “La presa de decisions, els encerts, els errors, l'adrenalina, la frustració i la visió que l'ajuda a acte convéncer-se del camí que ha de seguir i amb el qual inspirar a tota la gent a la seua al voltant, són aspectes claus en el dia a dia”. 

Sota aquest ampli panorama d'aprenentatge es pot visualitzar tota la formació que hauria de rebre un emprenedor i catalogar-la en dues grans àrees, les denominades hard i soft skills, aqueixes habilitats que totes les persones posseeixen i que li permeten forjar un caràcter com a professional. Les hard skills o “habilitats dures”, es relacionen amb el coneixement d'una persona més fàcil de mesurar, com per exemple els seus estudis o la seua experiència laboral. D'altra banda, les soft skills o “habilitats blanes”, fan referència a les característiques més humanes, personals o relacionades amb el comportament d'una persona. Per a un emprenedor podria suposar-se que aquestes últimes li impulsen a prendre la decisió d'emprendre, en tractar-se d'aqueixes característiques personals de motivació, d'assumir riscos, de detectar una oportunitat i de demostrar confiança. En canvi, les hard skills s'encarregarien que aqueix nou emprenedor compte amb el coneixement necessari perquè la seua emprenedoria sobrevisca. El professor Edward Lazear, de la Universitat de Stanford, en la seua publicació Balanced Skills and Entrepreneurship, publicada en la prestigiosa American Economic Review (2004), demostra com els emprenedors, per a ser reeixits, han de ser persones generalistes, no necessiten ser experts en una sola habilitat, han de ser prou bons en tot un set d'habilitats que permeten que el seu negoci no falle.

Així doncs, assegura Giusti, la formació d'un emprenedor ha de ser completa i balancejada, perquè “el seu èxit depén de tindre el set d'habilitats correctes i necessàries per a la seua supervivència”. Per tindre en compte tot aquest context, dins del món acadèmic destaca al Màster en Emprenedoria i Innovació que ofereix el Tecnocampus, titulació oficial de la Universitat Pompeu Fabra, convertint-se en un dels programes d'emprenedoria professional més excel·lent d'Europa gràcies a la profunditat i precisió del seu contingut acadèmic. 

Per al director d'aquest programa, el màster està dissenyat per a potenciar les competències dels emprenedors amb l'objectiu que cada estudiant identifique les seues pròpies, es puga treballar en l'enfortiment d'aquestes i en la millora de les més febles, sempre enfocats en el marc de l'emprenedor de futur. Com a resultat, l'emprenedor aconsegueix controlar el coneixement més tangible (hard skills) i les característiques més humanes (soft skills), tant les seues com les d'aquells que tinguen relació amb el seu projecte.  

“Els emprenedors treballen en equip, i cada equip és la suma d'un grup de persones amb totes les característiques que això inclou. El saber treballar totes aquestes condicions permetrà equips de treball més eficients en la cerca dels seus objectius, i la importació dels equips en l'emprenedoria és capital. Els millors inversors asseguren que no s'inverteix en el projecte, s'inverteix en l'equip, perquè la millor idea en un mal equip no tindrà l'abast que un bon projecte en mans d'un equip potent.  

Són moments de canvi per al món en general, i els emprenedors han de formar-se en tot aqueix set d'habilitats que augmenten la seua probabilitat d'èxit, d'ací la importància d'adquirir aqueixes habilitats hard i soft, i sobre de tot, d'envoltar-se d'un entorn que l'ajude a preparar-se per al futur.

Consulta la notícia original AQUI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com