Entrar


ERTE, una xarxa de seguretat clau per evitar el col·lapse de l'ocupació

08/01/2021

Per què és important prorrogar de nou els ERTE?

Espanya està a les portes d'una tercera onada de virus i les noves restriccions amenacen d'intensificar la crisi. Els ERTE semblen clau; són una mesura d'ajust que ha aconseguit, en part, alleujar a les empreses i permès que els treballadors mantinguin la seva ocupació, a més de contenir l'atur. Caldria millorar la seva gestió, perquè són milers els treballadors que no han cobrat la prestació mentre altres l'han percebut sense tenir dret. La patronal demana prorrogar la xarxa a l'mínim fins l'estiu.

Quina postura portarà avui el Govern a la negociació?

El Govern no preveu canvis substancials respecte a la pròrroga actual, ni en les ajudes dels treballadors ni en les exoneracions de les empreses. També defensarà el manteniment de la clàusula de salvaguarda l'ocupació, per la qual no es pot acomiadar en un termini de sis mesos després de la finalització dels ERTE, el contrari que demana CEOE.

Per què vol CEOE una clàusula anti acomiadaments flexible?

Creu que és fonamental per garantir la supervivència de moltes empreses. Diverses autoritats econòmiques han demanat a Govern que sigui cada vegada més selectiu amb els ERTO, entre elles, el Banc d'Espanya o l'OCDE. Sostenen que hi haurà activitats que no tornin als nivells precrisi i que hauran de destruir ocupació tard o d'hora. Com més tard sigui, majors seran els costos per al sector públic i més dificultarà que aquests treballadors puguin trobar una altra feina.

Quins beneficis tenen ara les empreses?

Les exoneracions en les cotitzacions a les empreses que estan «especialment afectades per la pandèmia» oscil·len entre el 70 i el 100%, segons vegin impedida o limitada la seva activitat, el sector a què pertanyin, la cadena de valor de la qual formin part o de el nombre de treballadors suspesos. Les prestacions ascendeixen a el 70% de la base reguladora, sense importar el nombre de mesos que el treballador porti a ERTE, sense retallar, per tant, a l'50% a partir del dia 181 de cobrament.

Consulta la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com