Entrar


El sector de l'alimentació, clau en el mercat laboral espanyol: aglutina el 2,5% de tota l'ocupació nacional

24/07/2020

La indústria alimentària dóna ocupació a quasi mig milió de treballadors a Espanya segons la Radiografia de l'Alimentació a Espanya d'Adecco, amb una taxa d'ocupació femenina (36,5%) superior a la resta de la indústria manufacturera (27,3%)

Els perfils que més s'han contractat en el sector alimentació aquests mesos han sigut principalment operadors de producció, manipuladors d'aliments i mossos de càrrega i descàrrega
Entre els diferents professionals que demandaran les empreses del sector en els pròxims mesos despunten dues figures que seran estratègiques: els tècnics de manteniment i els tècnics de qualitat en indústria alimentària

La indústria alimentària dóna ocupació a quasi mig milió de treballadors a Espanya, concretament a 496.200 persones, i compta amb una taxa d'ocupació femenina (36,5%) superior a la resta de la indústria manufacturera (27,3%). A més, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, és la primera branca manufacturera del sector industrial amb 107.043,0 M€ de vendes de productes que representa el 24,3% del sector industrial, el 18% de les persones ocupades i el 15,5% del valor afegit. És una activitat que suposa el 2,7% del Producte Interior Brut del nostre país. I en termes d'ocupació, és un sector que dóna treball al 2,5% de tota l'ocupació del país, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. 

A més, dins de la Unió Europea, la indústria agroalimentària espanyola és la cinquena més potent en valor de xifra de negocis (8,7%), només per darrere de França (16,2%), Alemanya (15,4%), Itàlia (12,0%) i el Regne Unit (10,7%). 

L'evolució del sector agroalimentari en els últims tres anys ha sigut molt positiva, perquè ha crescut un 1,3% interanual degut, fonamentalment, a l'augment del valor en les fases de producció i de la indústria agroalimentària. Encara que l'última dada disponible (+0,8%) parla d'un alentiment en el creixement del sector. 

El que sí que és cert és que, en els mesos de duració de l'estat d'alarma, l'alimentació ha sigut un sector clau per a l'economia espanyola i un dels pocs que ha continuat generant ocupació. És per això que Adecco, líder mundial en RR.HH., a través de la seua divisió especialitzada Adecco Alimentació, ha volgut realitzar una radiografia del sector i del seu impacte en l'ocupació, així com una previsió de com serà la seua evolució en el futur i com ha viscut aquestes setmanes de crisis. 

El sector agroalimentari durant la crisi de la Covid-19 

El paper del sector agroalimentari ha sigut clau des que el passat 14 de març es declarara l'estat d'alarma. Prova d'això és com ha evolucionat la percepció que els ciutadans tenen d'ell, perquè segons l'estudi “Resetting Normal: redefinint la nova era del treball”, elaborat pel Grup Adecco, aquest sector es troba entre els més valorats pels espanyols, amb un 64% d'enquestats que aprecien més ara als seus professionals que abans de la pandèmia. 

Es tracta d'un sector que ha sigut capaç, no sols de garantir la cadena de subministraments en tot moment, sinó també d'emmotlar-se a les noves necessitats dels ciutadans, que han modificat els seus hàbits de consum en un 87%.

Així, la irrupció de la Covid-19 i la incertesa a la qual ha donat lloc han fet que els consumidors siguen més sensibles als preus (price conscious). De fet, segons les dades d'una enquesta duta a terme per Adecco Alimentació a 800 persones, el 53% dels consumidors afirma haver optat per productes més econòmics durant el confinament. Per part seua, un 34% dels enquestats assegura no haver modificat la despesa en el carro de la compra durant aquesta situació excepcional, mentre que un 13% diu haver invertit més durant aquest període que abans de la quarantena. 

Quant a quins són les decisions que s'han pres per a estalviar, un 35% de la mostra assegura haver apostat per MDD (les conegudes marques blanques) i un 29% diu que ha aconseguit reduir la despesa gràcies a les ofertes i descomptes. A més, un 11% de les persones preguntades assegura haver substituït els aliments de major valor com la carn de boví i el peix per productes més econòmics com el pollastre i l'alimentació seca. 

Una altra de les qüestions tractades en l'estudi dut a terme per Adecco Alimentació ha sigut la quantitat de productes que s'han consumit durant el confinament. Un 66% afirma haver incrementat la quantitat de productes adquirits i, d'ells, un 28% assegura estar mantenint aquesta tendència fins i tot una vegada passada la quarantena.

Per primera vegada, el preu s'ha convertit en el principal factor de decisió a l'hora de triar el punt de venda i les compres són menys impulsives i més reflexives. Ara, el consumidor compara productes i cerca les opcions més econòmiques com MDD (marques de distribuïdor) o discounts. A més, si abans de la pandèmia tan sols un 19% afirmava comprar en xicotets comerços (enfront d'un 39% que ho feia en grans superfícies), després de la pandèmia aquest percentatge s'ha elevat fins a aconseguir el 21%. 

No hi ha dubte, l'haver viscut un confinament ha fet que les persones adopten nous comportaments de vida i, per tant, de compra.  No obstant això “encara no es pot saber amb certesa si aquests comportaments perduraran en el temps, hi ha prou incertesa a mitjà i llarg termini”, explica Mila Montañana, directora d'Adecco Alimentació. “El que sí que és cert és que es preveu, almenys inicialment, un consum racional i enfocat a l'estalvi per part dels consumidors, així com una aposta pel producte de proximitat, és a dir, una espècie de retorn al local, al producte més pròxim”, afig Montañana. 

Els perfils més demandats 

El sector de l'alimentació ha sigut, al costat del sanitari, l'activitat econòmica que ha copat l'oferta laboral en aquests mesos. L'allau de consumidors per a fer apilament de productes de primera necessitat en la primera part del confinament, al costat de l'increment posterior de les comandes en línia per a evitar desplaçaments innecessaris que posaren en risc la salut en plena propagació de la Covid-19, han obligat a les cadenes de supermercats i a les empreses d'alimentació a augmentar les seues plantilles. 

En aquest context, els perfils que més s'han contractat en el sector alimentació durant la quarantena han sigut aquells relacionats, sobretot, amb operacions de producció, els manipuladors d'aliments i els mossos de càrrega i descàrrega. 

Quant a quins són els tipus de professionals que la indústria alimentària incorpora habitualment i la demanda de la qual s'incrementarà en els pròxims anys, Adecco Alimentació destaca dues posicions que seran especialment estratègiques: 

Tècnic de manteniment

El tècnic de manteniment és la persona encarregada de la càrrega i descàrrega, del maneig de carretons, del manteniment correctiu i de la maquinària.

En l'actualitat, el tècnic de manteniment és un dels perfils més demandats. Es tracta d'un perfil molt deficitari, perquè requereix d'una major formació que altres perfils del sector. De fet, per a aquest lloc se sol·licita una FP1 o Tècnic Mitjà en Electricitat i Electrònica o una FP1 o Tècnic Mitjà en Instal·lació i Manteniment. 

També l'experiència és important per a les empreses i aquestes sol·liciten a aquests candidats entre 2 i 5 anys de mitjana en llocs similars. La implicació, el compromís, la responsabilitat, l'orientació a resultats, la planificació i l'organització són algunes de les habilitats més valorades del tècnic de manteniment. 

La retribució mitjana per a aquests professionals és d'entre 24.000 i 28.000 euros bruts anuals.

Tècnic de qualitat en indústria alimentària

El desenvolupament de les possibles aplicacions dels ingredients en els diferents sectors o productes requerits pels clients, la consultoria i assistència a clients per al desenvolupament o incorporació de nous ingredients, l'assegurament de la qualitat i la seguretat alimentària, el compliment, desenvolupament i manteniment de les normes de qualitat i seguretat de la companyia (*IFS *Broker, BIO, Kosher, Halal, *SAE, FSMA, etc…) i el seguiment des de la incorporació dels nous productes/ingredients naturals fins a la seua comercialització… són les principals funcions dels tècnics de qualitat en la indústria alimentària.

Un perfil que està sent molt sol·licitat en el present i la demanda del qual anirà en augment, perquè es tracta d'un lloc que requereix haver cursat un Grau relacionat amb les ciències de la salut.

Entre les carreres que han estudiat les persones que ocupen aquest lloc destaquen les de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Química i Enginyeria Agrònoma.  A més, es valora el tindre un Màster vinculat a l'alimentació i haver-se especialitzat en ciència i enginyeria dels aliments o qualitat i seguretat alimentària.

L'experiència mínima requerida per a aquests perfils és d'entre dos i tres anys desenvolupant labors en la indústria alimentària, preferiblement en consultoria I+D+I.

La comunicació assertiva, la descripció de problemes i riscos, la capacitat d'establir relacions de treball cooperatives amb els equips multifuncionals, la responsabilitat personal, l'autonomia i iniciativa i la disponibilitat per a viatjar són les habilitats més valorades en els tècnics de qualitat.

La retribució mitjana per a aquests professionals oscil·la entre els 30.000 i els 36.000 euros bruts anuals. 

Les empreses busquen perfils cada vegada més qualificats

La Indústria dedicada als aliments ha experimentat grans modificacions a nivell tecnològic en els últims anys, la qual cosa es tradueix en una millora substancial en la qualitat alimentosa i una major disponibilitat de productes frescos. A més, els canvis en matèria legislativa també han suposat una transformació del sector i han portat amb si l'aparició de nous llocs que requereixen personal qualificat. El sector necessita més que mai contractar professionals que s'encarreguen del control de tots aquests nous elements i cada vegada és més imprescindible que els treballadors compten amb formació complementària que els permeta conéixer les peculiaritats d'aquest àmbit d'activitat i que amplie els coneixements en matèria legislativa, de qualitat o de seguretat alimentària.

Hui dia, els graus més demandats en l'oferta dirigida a professionals d'aquest sector són els de Ciència i Tecnologia dels Aliments i Nutrició Humana i Dietètica. El Grau Superior en Dietètica i l'especialitat d'Endocrinologia i Nutrició, dins del Grau de Medicina, també són molt sol·licitats. Per part seua, un altre dels graus més demandats és el Grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments, dirigit al coneixement de les propietats dels aliments, principis i tècniques de producció, prevenció, publicitat, màrqueting i legislació alimentària, entre altres.

Aquesta aparició de nous perfils altament qualificats que actualment demanda el mercat laboral ha portat amb si algunes dificultats per a cobrir vacants, especialment aquelles 

relacionades amb tècnics de manteniment. Entre les principals raons que hi ha darrere de l'escassetat de talent destaca la falta d'experiència dels candidats, així com la falta de competències tècniques, i les expectatives salarials, a vegades, massa elevades.  

Consulta la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com