Entrar


El Govern aprova la pròrroga dels *Ertes i les ajudes als autònoms fins al 30 de setembre

28/05/2021

Finalment, la pròrroga dels Ertes per quatre mesos més, fins al 30 de setembre, s'ha aprovat amb acord. El dimecres el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, van mantindre discrets contactes per a desbloquejar la situació, segons van reconéixer fonts sindicals a elEconomista i ha confirmat aquest dijous el mateix ministre de Seguretat Social, que ha negat que el president Pedro Sánchez haguera d'intervindre. En un repartiment salomònic, totes dues parts s'apunten una miqueta: Escrivá aconsegueix que els treballadors que hagen tornat als seus llocs estiguen premiats amb una major bonificació que els que segueixen en Erte. A canvi, Garamendi ha obtingut reduir la diferència entre els uns i els altres a deu punts i, sobretot, s'apunta la victòria de que les exoneracions es vagen molt prop del cent per cent de la cotització en tots els casos.

A la vesprada, el Govern va convocar a empresaris i sindicats per a tantejar un preacord que va tirar avant i que aquest dijous s'ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari al límit del termini. En la reunió de l'Executiu també s'ha aprovat estendre les prestacions per cessament d'activitat dels autònoms fins al 30 de setembre, igual que els Erte.

Augmenta les bonificacions

A la recerca de l'acord, Escrivá ha elevat la seua anterior proposta de la matinada del dimarts per a les bonificacions que s'apliquen als treballadors inclosos en *Ertes d'activitats *CNAE protegides i les seues cadenes de valor. La qual cosa ha suposat un nus gordià en la negociació, perquè sumen el 55% del total de tots els treballadors en Erte amb exoneracions a la Seguretat Social. A la fi d'abril, un 30% dels assalariats en expedient estaven en la modalitat de Força Major anterior a setembre les cotitzacions del qual no estan bonificades.

I el ministre va elevar les exoneracions per a tots els casos, encara que premiant als treballadors que s'hagen reincorporat. Així, en les empreses de menys de 50 empleats, els que isquen del *Erte tindran una bonificació del 95%, cinc punts més que en la proposta del dimarts (90%). Això suposa 10 punts més del que s'està bonificant actualment (85%). En empreses majors, la bonificació serà del 85%, també cinc punts més que l'anterior oferta i, igualment, deu punts més que l'actual.

Per al cas dels treballadors que seguisquen sota el paraigua del Erte, les exoneracions es redueixen deu punts respecte a aquells que hagen tornat al tall. En empreses de menys plantilla estaran bonificats amb un 85% en els mesos de juny, juliol i agost i es redueix a un 70% al setembre. El dimarts, Escrivá va oferir un 80% per a juny, el 75% al juliol, 70% a l'agost i 65% al setembre. Actualment els quatre mesos s'han bonificat amb un 85%, el mateix que seguirà ara amb la diferència de l'últim mes.

Les empreses de més de cinquanta empleats gaudiran d'una exoneració del 75% els tres primers mesos i es rebaixa al 60% a setembre, similar al que han tingut aquests quatre mesos (75%). En aquest cas, Escrivá ha sigut més generós sobre la seua proposta del dimarts: 75% al juny, 65% al juliol, 55% a l'agost i 45% al setembre.

El que suposa no sols un increment sobre l'anterior oferta del dimarts d'Escrivá, sinó sobre la primera que va posar damunt de la taula quan va arrancar la negociació el 6 de maig. Especialment per al cas dels treballadors que continuen en *Erte. En les empreses de menys de 50 treballadors, la primera oferta per al mes de juny va ser una exoneració del 70% (s'aprova un 85%), per a juliol el 60% (s'aprova el 85%), agost el 50% (85%) i setembre el 40% (70%).

En les empreses de més de 50 de plantilla, la primera oferta va ser d'una bonificació a la Seguretat Social en cas dels treballadors que segueixen en expedient del 60% per a juny (finalment serà del 75%), del 50% al juny (75%), el 40% a l'agost (75%) i al setembre es reduiria a un 30% segons la primera oferta d'Escrivá que, finalment per la pressió de la CEOE, s'ha elevat fins al 60%.

Cosa que significa que especialment en els últims dos mesos de vigència del nou acord, el Govern ha augmentat en un 30%-35% les exoneracions dels treballadors dels *Ertes de *CNAE protegits i cadena de valor.

En el cas dels Erte d'impediment, que suposa el 5,3% del total dels treballadors bonificats es mantenen els mateixos percentatges que fins ara i per als *Ertes de limitació (el 40%) pateixen rebaixes front l'actual.

Empresaris i sindicats, satisfets

CEOE va donar el vistiplau per unanimitat a l'última proposta en entendre que s'adequa a les necessitats de les empreses, especialment per a aquelles que pitjor situació i perspectives per als pròxims mesos tenen. *Cepyme, que també aprova el text, recorda que els *Ertes per si sols no són suficients per a garantir la viabilitat de moltes empreses. UGT i CCOO en un comunicat conjunt es van felicitar perquè, finalment, s'aconseguira, "com era imprescindible" un acord.

Consulta la notícia original ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com