Anar al contingut principal

Quatre de cada deu espanyols prefereixen la flexibilitat horària abans que els dies lliures

20/03/2025

La recent aprovació de l'avantprojecte de llei per a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals ha posat un debat sobre la taula sobre la demanda de flexibilitat i conciliació amb la vida privada que desitgen els espanyols.

SD Worx, proveïdor europeu líder en solucions d'RR.HH. i nòmines, ha pres el pols a l'opinió dels espanyols per a conéixer quines són les seues preferències dins de les modalitats de flexibilitat laboral, revelant que la flexibilitat horària és l'opció més demandada (68%), seguida per la setmana laboral reduïda de 4 dies (sense pèrdua d'ingressos) (66%), i pels horaris o torns de treball flexibles (54%). Aquestes opinions contrasten amb les modalitats reals de flexibilitat laboral que ofereixen les empreses espanyoles, centrades en horari diari flexible (41%), treballar des de casa o teletreball (37.6%) i horaris variables (sense hora fixa d'inici o fi) (32.1%).

Les prioritats a l'hora de triar un treball sobre un altre es basen en les condicions i recompenses que ofereixen les companyies. En aquest sentit, la flexibilitat horària es posiciona com el benefici laboral més demandat pels espanyols, amb un 42%, només per davall del salari fix (53%), i per davant de beneficis com tindre dies lliures addicionals (40.8%). És més, un 35% dels espanyols afirma que la flexibilitat d'horaris és una de les principals raons per a triar una empresa.

Les demandes d'una major flexibilitat, o jornades laborals més curtes, evidencien una necessitat cada vegada major dels espanyols de conciliar la seua vida personal i professional. Malgrat això, l'estudi “Guia de Gestió del Temps”, realitzat per sD *Worx entre més de 23.000 participants, més de 1.300 espanyols, en 18 països europeus, revela que quasi 1 de cada 2 empleats europeus realitza hores extra amb regularitat, sent en el cas d'Espanya el 38%. Aquest volum d'hores extra suposa que els empleats espanyols treballen entre mig dia i quatre dies al mes en hores extraordinàries.

La majoria de les hores extraordinàries realitzades a Espanya es deuen a l'elevada càrrega de treball (41% del total), sent el segon motiu més freqüent els imprevistos en l'empresa que requereixen un esforç addicional (30%), així com haver de complir amb terminis ajustats (30%). Actualment, la motivació d'obtindre ingressos addicionals, que tradicionalment ha suposat un dels motius prioritaris, queda relegada al quart lloc amb el 27%. Això posa en relleu el marge de millora quan es tracta de gestionar la càrrega de treball i planificar amb eficàcia.

Per a abordar aquests reptes i oferir als empleats tota aquesta gamma de possibilitats, els sistemes de registre del temps sorgeixen com a eines claus, que ofereixen entres els seus principals avantatges: una planificació més eficaç del personal (37%), un millor compliment amb la legislació local (34%), així com un millor coneixement de la plantilla disponible (31%). A més, aquests sistemes ofereixen una forma eficaç d'optimitzar, tant la gestió del temps com la dels recursos, ajudant les empreses a estalviar fins a un 24% del temps.

Comptar amb un sistema de registre de temps millora la transparència i la flexibilitat, atorgant confiança als responsables de la presa de decisions i, en conseqüència, millors opcions de flexibilitat i conciliació per als empleats. Espanya és el tercer país amb major ús d'aquestes eines, amb un 70% de les empreses usant-les, només per darrere d'Eslovènia i Àustria, i molt per damunt de la mitjana europea que se situa en el 56,5%. Els empleats també valoren positivament l'ús d'aquests sistemes, amb més d'1 de cada 3 empleats espanyols afirmant que els ajuda a gestionar millor la seua conciliació de la vida laboral i personal, oferint-los informació sobre com empren el seu temps i donant suport a acords de treball més flexibles.

“Optimitzar els processos de treball permet a les empreses millorar la seua productivitat i rendibilitat, alliberant temps tant de l'equip directiu com dels empleats. Els treballadors de tot el món, i en concret d'Espanya, estan demandant una major flexibilitat en com i quan treballen, posant en valor l'equilibri amb la seua vida personal i volent ser amos del seu temps. Nosaltres tenim la responsabilitat d'ajudar les empreses a saber com fer-ho”, conclou Carlos Pardo, director general d'SD *Worx España.