Entrar


Com trobar ocupació quan es redueixen les ofertes de treball

17/06/2020

El coronavirus ha provocat una crisi mundial d'efectes encara desconeguts. Mig milió de persones han perdut oficialment la vida, encara que es creu que el nombre de víctimes és encara molt major. I centenars de milions de treballadors s'han quedat sense ocupació en un dels moviments econòmics globals més imprevisibles de les últimes dècades.

A Espanya hi ha quasi quatre milions d'aturats, a més de moltes altres persones que encara romanen en un ERTE. Molts d'ells passaran a engrossir les files de l'atur quan acabe aquesta situació i la seua empresa bé haja tancat o bé no haja pogut recuperar a tots els treballadors que tenia abans que començara el confinament provocat pel covid-19.

Els fundadors d'una de les empreses de comunicació digital més importants dels Estats Units confessen què busquen en els candidats que sol·liciten treball en la seua companyia

Aqueixos milions de persones competeixen ara pels pocs llocs de treball que hi ha disponibles ja que, igual que ha descendit el nombre de negocis oberts, també s'ha reduït l'oferta laboral. Però no cal desesperar: continua havent-hi possibilitats de trobar treball i els qui somien amb una nova ocupació poden aconseguir-lo a curt o mitjà termini.

Una situació molt difícil

Sarah Stoddard, executiva de l'empresa de recursos humans Glassdoor, explica la situació que es viu als Estats Units que és encara més complicada que a Espanya. Allí una de cada quatre persones ha perdut la seua ocupació i tres de cada deu ofertes de treball han desaparegut de les agències de col·locació. Però, malgrat tot, "continua havent-hi 4,3 milions de treballs disponibles".

Personalitzar les nostres candidatures és imprescindible en una societat en la qual hi ha molts més candidats que ofereixes

Encara que a Espanya les xifres són, evidentment, menors per la grandària de cada país, la veritat és que sí que hi ha oportunitats de trobar ocupació i hi ha companyies que necessiten incorporar treballadors a la seua plantilla. Per això, el primer consell que dóna *Stoddard a les persones que estan buscant treball és identificar quines són les companyies que busquen personal actualment.

La cerca d'ocupació hauria de començar per les empreses que primer estan eixint de la desescalada: seguretat privada, serveis al consumidor, hostaleria i turisme. L'executiva de recursos humans reconeix que les empreses que necessiten personal d'oficina encara no han fet el pas de contractar personal a gran escala, però això no significa que no existisquen possibilitats.

De fet, Stoddard explica a TechRepublic que, encara que les ocupacions tecnològiques, d'economistes, legals o de mitjans de comunicació, per posar alguns exemples, no s'han reactivat encara, continua havent-hi "xicotetes bosses de demanda dins de cada indústria. Per això, si estàs buscant treball ara mateix, continua investigant per a veure quines empreses necessiten personal".

Trucs per a trobar ocupació

Pese a l'horitzó negre que s'està vivint, l'executiva comparteix tres consells per a trobar ocupació. El primer és repassar les habilitats de cadascun i el que pot aportar a la futura empresa com a empleat: això ajudarà a definir la cerca de treball, però també a trobar ocupacions tant en els quals es tinga experiència anterior com en altres sectors amb els quals no haja estat familiaritzat abans. En ampliar els horitzons dels tipus d'indústries en les quals podria treballar trobarem quines habilitats es podrien transferir.

El segon consell és personalitzar el currículum i la carta de presentació i adaptar-los a l'oferta per a la qual sol·licitem l'ocupació. Els sistemes de garbellat de candidats són capaços de reconéixer les paraules clau que han d'aparéixer en aqueixos documents, per la qual cosa és molt important llegir bé què és el que necessita l'empresa i explicar per què som la persona adequada per a fer aqueix treball.

En tercer lloc, l'ús d'internet és vital. Encara que el confinament ens ha mantingut tancats durant setmanes, la veritat és que la xarxa ens permet estar totalment connectats. Connectar amb antics companys i amb col·legues de professió pot ajudar-nos a trobar aqueix treball somiat en comunicar a un grup més o menys nombrós que estem en cerca activa d'ocupació.

Internet és imprescindible, tant per a identificar a les empreses que necessiten candidats com per a crear una extensa xarxa de contactes

Finalment, Sarah Stoddard recomana ser molt pacient en aquests moments. Encara que és conscient de la necessitat de moltes persones, també coneix el mercat i sap que els temps convulsos no són bons per a la cerca d'ocupació. Per això, el millor que es pot fer és buscar més a fons, enviar més currículums personalitzats i no desesperar: cal continuar intentant-ho.

Consulta la notícia oricinal ACI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com