Entrar


Cinc claus sobre les quals construir el retorn al treball en la 'nova realitat'

Tota construcció, o reconstrucció, requereix unes bases, uns pilars, uns fonaments, tal com es denomina en l'argot obrer. Uns fonaments que solen ser clau a l'hora d'alçar l'edifici en qüestió, tant en termes imatge, practicitat, comoditat i, sobretot, seguretat. A més, aqueixos fonaments solen tindre una relació entre ells, que fa que els uns siguen imprescindibles per als altres.

I el retorn al treball presencial en la crisi del *coronavirus serà com la reconstrucció d'un edifici antic, ja vell, que per culpa d'aquest terratrémol anomenat *COVID-19 s'ha enfonsat. Necessita nous fonaments per a créixer amb aqueixes quatre potes a les quals abans al·ludíem destacant, sobre manera, la seguretat.

Per a parlar sobre aqueix retorn a l'activitat presencial, en termes de seguretat i benestar personal i empresarial, dijous passat 14 de maig va tindre lloc el webinar 'Nous entorns de treball post COVID-19: cap a una nova manera de treballar més segura i flexible', organitzat per Utopicus i RRHHDigital. En la trobada digital, experts de la talla de Rafa de Ramón, CEO de Utopicus; Jorge *Calviño, Global CHRO de Allfunds *Bank; Leticia Escriña, Facility Manager at StubHub; Alfredo Jacobo Molina, Head of Talent and Learning d'ING; Moisés Arrimadas, director de RH de *Intu; i Jesús *Rollán, director de RH de *Air Liquide van debatre i van exposar el seu punt de vista sobre com serà el retorn al treball en la 'nova realitat', que seran els fonaments de la nova organització, de la nova manera de treballar que necessita ser reconstruïda després del pas del coronavirus.

Aquests són els cinc fonaments sobre els quals ha d'alçar-se aquesta nova construcció laboral i empresarial post COVID-19:

1. Mesures de seguretat

Sens dubte, les mesures de seguretat, els protocols saludables i la cura del benestar físic i mental dels treballadors és l'eix principal de la reconstrucció. En aquest sentit, els ponents van coincidir que cal planificar bé el més convenient per a cada empresa, sense caure en "modes" i tenint en compte les diferents circumstàncies de cada companyies.

"No tenim gens de pressa, volem fer les coses bé per tema de seguretat però tornarem a una empresa diferent. Podem caure en el risc de voler fer tot per moda", comentava Jesús Rollán. En la mateixa línia, Alfredo Jacobo Molina defensava que el seu principal repte és "prioritzar la seguretat d'empleats i clients i que es mantinguen els estàndards del nostre servei. No tenim pressa per a assegurar el manteniment dels vectors de salut i serveis, cuidant l'economia i el futur".

Molt s'està parlant també dels test de *coronavirus com a mecanisme prioritari per a garantir un retorn al treball segur. Però ull, no de qualsevol forma. "Els test no poden ser obligatoris, pots posar-los com a possibilitat. També hem comprat termòmetres encara que ací no és obligatori... Succeeix el mateix que amb els tests, són un indicador més", explicava Jorge *Calviño. Igualment, Jesús *Rollán al·ludia a tindre "un criteri a seguir": "Saber si aporta alguna cosa o no". Més enllà dels test, en Allfunds Bank estan a més enviant un qüestionari a tots el seu treballadors sobre el seu estat de salut… "per a anar desescalant progressivament".

I és que el retorn escalat al lloc de treball és una altra de les mesures més rellevants de cara als pròxims mesos. Algunes empreses ja estan prolongant el teletreball fins a 2021 amb la intenció de realitzar una desescalada lenta i segura. Per exemple, el mateix Jorge *Calviño explica que començaran la desescalada "des de ja, amb representació progressiva de cada departament per a tornar a la normalitat". Per part seua, en ING tenen un pensament molt similar. "Escalonarem les hores d'arribada, planificació de torns, gestionar els ascensors… Ho farem a través de squads de treball per torns, uns de teletreball i uns altres presencials", explicava Alfredo Jacobo Molina. Per part seua, *Leticia *Escriña revelava que en *StubHub han fet "diverses enquestes per a veure com estan els nostres empleats, si volen tornar ja" i utilitzar aqueixa opinió per a planificar la desescalada. 

Més enllà dels test i la volta escalada, nombroses són les iniciatives que estan llançant des de les diferents companyies. Per exemple, des de *Utopicus, companyia de disseny entorns de treball, impulsa totes aquestes, tal com va explicar la seua CEO, Rafa de Ramón, en el *webinar: "Hi haurà nous materials per a mobiliari, redissenye dels espais, circulacions i protocols de neteja, mampares de protecció, col·locació de *healthy *points en la companyia amb gels, guants..., control de temperatura, gestió de paqueteria, senyals recordatoris, implantació d'un *health *manager...". A més, De Ramón va incidir en la tecnologia com a clau en el retorn segur al treball: "Serà un entorn de *low *contact, la qual cosa implica disminuir al màxim el contacte i això es pot fer a través de tecnologia: a l'hora del café, de cridar a l'ascensor, per a saber quanta gent hi ha dins d'una sala, tindre monitorat el nombre de persones i la distància de seguretat que existeix en la companyia...". 

2. La capacitat de comunicar i, sobretot, escoltar

El segon fonament sobre el qual ha de sustentar-se la volta al treball és la comunicació. Però no sols la comunicació que puga emetre l'empresa, tant a nivell intern com extern, sinó la comunicació bidireccional, amb emissió de missatges i també escolta als treballadors i persones que componen la companyia; conéixer quins són els problemes, inquietuds o dubtes dels empleats serà clau per a establir les polítiques més adequades a la situació de cada plantilla. Perquè, com abans al·ludíem, les circumstàncies són diferents, tant a nivell organitzacional com personal.

Jesús Rollán al·ludeix a la importància d'escoltar. "Estem en un moment en el qual és fonamental escoltar, no hem de fer coses per fer sinó per realment pensar el que ens convé, escoltar a les persones de les empreses, què aporta valor al nostre negoci. Escoltant molt a la gent estic convençut que tornarem a una empresa molt millor", explicava el director de RH de *Air Liquide. Per part seua, Jorge Calviño parlava d'una 'devolució' de l'empresa als empleats: "Els nostres equips han demostrat el seu compromís i ara ens toca escoltar, posar en marxa l'escoltat i aplicar-lo a la nostra companyia".

"Els nostres equips han demostrat el seu compromís i ara ens toca escoltar, posar en marxa l'escoltat i aplicar-lo a la nostra companyia"

Alfredo Jacobo Molina revelava que en ING, els empleats estaven manant "vídeos de com estan portant el confinament i les diferents iniciatives que estan tenint per a combatre'l". Per part seua, Leticia Escriña desenvolupava les iniciatives que havien posat en marxa en StubHub per a combatre els problemes de salut emocional a través de la comunicació: "Hem llançat un programa assistencial per telèfon amb psicòlegs especialistes que ajuden a les nostres persones en situacions difícils. També es pot xarrar entre companys via Slack… En aquests moments difícils hem de donar prioritat a la salut emocional dels empleats, impulsar que els líders tinguen més contacte amb els seus equips…",

Des de la perspectiva de Utopicus, Rafa de Ramón parlava sobre la importància de comunicar en sobre aqueix disseny de nous espais de treball. "El principal és comunicar ja que nosaltres hem de transmetre a clients i treballadors tot el que estem fent, els passos que s'estan donant en relació a la seguretat i la preocupació que tenim pels empleats", comentava.

3. Un canvi de cultura: adéu presentisme, hola teletreball

El tercer fonament del qual parlem és el teletreball i la innovació. La una va de la mà amb l'altra perquè el fet de treballar en remot ja implica un canvi cap avant. Encara que, això sí, el que estem fent ara no és un 'teletreball habitual' sinó circumstancial. "Més que teletreballar estem sobrevivint, aquesta transformació digital forçosa ha canviat en setmanes les expectatives que hi havia posades en anys", comentava Jorge Calviño. "Això és una oportunitat de millora, s'han obert un munt de possibilitats, hem trencat paradigmes en organitzacions més clàssiques on s'han instaurat metodologies àgils, treball en remot…", insistia el CHRO de Allfunds Bank.

"Això ens ha fet aprendre moltíssim, s'han trencat molts paradigmes i s'obri un món d'oportunitats, especialment per a empreses que estàvem en etapes inicials de la transformació cultural"

En la mateixa línia, parlant d'oportunitats i aprenentatges, Jesús *Rollán afirmava que "encara que ha sigut una situació dramàtica això ens ha fet aprendre moltíssim, s'han trencat molts paradigmes i s'obri un món d'oportunitats, especialment per a empreses que estàvem en etapes inicials de la transformació cultural"

Això sí, tal com reconeixia Rafa de Ramón, "no tots els equips estan preparats per a treballar en remot". Per a això, la "formació i el desenvolupament" és clau. "És un dels aspectes més valorats i hem d'invertir ací. Canviarà perquè lògicament canviarà el format presencial", sentenciava Jorge Calviño.

4. Un 'nou lideratge' basat en la confiança

I en temps de teletreball, el canvi en el lideratge ha de ser dràstic. "El lideratge en remot és canviant, depenent de l'organització, amb perfils diferents", *inistía *Calviño. El líder en la 'nova realitat' ha de basar-se en un pilar que, segons coincidien tots els ponents, es diu confiança. "Un dels majors desafiaments que hem tingut, sobretot en una cultura tan *presentista com l'espanyola, és tindre el lideratge remot quan abans tenies a tots els treballadors voltant. És un gran repte, ja que ara no seràs el guaita de tota l'organització. Espere que això ens porte a una nova forma de lideratge molt més tecnològica i molt més humana al mateix temps, una relació més madura entre empleat i ocupador i que es veja quins són els deures i drets de tots. Em sembla una de les poques conseqüències positives", desenvolupava amb detall Moisés Arrimadas.

"Si som capaços a tindre el grau de confiança amb l'altra part -els empleats- a l'hora d'implantar mesures de flexibilitat ens anirà millor"

Malgrat una legislació "poc flexible" i pensada per a un temps de "relació laboral antiga que ja no tenim en l'actualitat", el director de RH de Intu insistia en la confiança com a base del lideratge en remot. "Al final tot es reduirà al grau de confiança que nosaltres, com a gestors de recursos humans, siguem capaços d'influir en la plantilla. Si som capaços a tindre el grau de confiança amb l'altra part -els empleats- a l'hora d'implantar mesures de flexibilitat ens anirà millor", afirmava amb convicció.

5. La flexibilitat i capacitat d'adaptació seran claus

Ja ho hem avançat en els anteriors punts però la flexibilitat i la capacitat d'adaptació de persones i companyies a les diferents realitats post COVID-19 serà clau en la 'nova realitat'. Els cinc ponents van posar l'accent en això durant tot el webinar. "La flexibilitat i adaptació al canvi és clau", assentia Rafa de Ramón. I és que les circumstàncies de cada part, ja siga treballador, líder o empresa, han sigut i són diferents però, sobretot, ho seran. "És molt difícil encertar amb el model futur que ens trobarem", comentava *Calviño pel que la clau és aqueixa aclimatació àgil i eficaç.

"L'eixida d'aquesta situació dependrà de les capacitats de cadascun en termes de flexibilitat, eficiència, noves formes de treball i optimisme de cara al futur", apuntava Moisés Arrimadas, mentre que en la mateixa línia Jesús Rollán advertia que "és el moment de definir quina empresa volem ser, com volem treballar, parar-nos a pensar, no gaire, i començar a fer".

Per a rematar, dues últimes paraules com a conclusió al webinar: ajuda i treball. En primer lloc, Rafa de Ramón reconeixia que "és el moment d'ajudar, donar i rebre". Per part seua, Arrimadas al·ludia al treball dur per a tirar avant la complicada situació que vivim i que afrontem: "Necessitarem molta faena per a capejar aquest temporal, un treball més remot, molt més flexible i experimental. Estem en un nou entorn 'VUCARE': volatil, incert, canviant, ambigu, remot i experimental. Els que estiguen millor preparats, tinguen els equips millor cohesionats, amb millor comunicació… són els que millor aturats eixiran d'aquesta situació".

Consulta la notícia original AQUI

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com