Entrar


Cerques empre? 7 errors que sols cometre en fer el currículum

17/07/2020

El món laboral està vivint una sèrie de canvis molt importants. Ja no sols per la incertesa de un futur en el qual els robots i la intel·ligència artificial suplanten als humans en els llocs, sinó també de cara a la contractació. El vell sistema pel qual entregaves un currículum i ja només quedava esperar que et cridaren ja no és el que impera en l'actualitat. Si no tens una carta de recomanació de la teua anterior ocupació o algun contacte que conega qui eres i com treballes, tens moltes menys possibilitats de ser el triat.

Evidentment, el currículum continua sent la carta de presentació per a qualsevol organització empresarial. Ara, gràcies a plataformes com LinkedIn, no fa falta que vages al lloc per a entregar-lo en mà, sinó que pots reflectir tota la teua experiència, capacitats, habilitats i treballs anteriors d'una forma fàcil i senzilla. L'objectiu és clar: aconseguir una entrevista per a així donar-te a conéixer molt millor.

És recomanable no usar un fons amb un color molt viu i lletra blanca, llevat que vulgues deixar cec al teu entrevistador

Tina Nicolai porta dedicant-se al món dels Recursos Humans des de fa més de 25 anys. Precisament en una empresa tan prestigiosa com és Walt Disney *World, el famós parc d'atraccions d'Orlando. Al llarg de la seua dilatada carrera ha revisat més de 50.000 currículums, per la qual cosa es podria dir que amb tan sols tirar una breu ullada a un d'ells sap de primera mà què és el que es trobarà i si la presentació de la informació és correcta, o per contra està mal feta.

"Em vaig adonar que moltes persones no sabien com promocionar-se a si mateixes ni als seus assoliments", afirma, en una entrevista concedida a 'Business Insider'. "I així va ser com vaig saber immediatament que hi havia un mercat que explotar que educara a candidats que opten a empreses de tots els nivells i indústries". Per això, l'any 2010 va fundar Résumé Writers' Ink, una companyia dirigida a assessorar potencials treballadors de tot el món.

El pitjor error que pots cometre en el teu currículum

Es tracta d'un truc temptador. A tots se'ns ha pogut passar pel cap, però utilitzar-ho en aquest document et definirà automàticament com no apte per a un lloc

Des que va començar la seua activitat ha llegit infinitat de currículums, i admet que molts dels errors que es cometen són "bastant irritants". I ja que molts caps del departament de Recursos Humans obtenen la seua primera impressió a través d'ell, és quasi una obligació que el revises detingudament abans de pressionar el botó d'enviar o entregar-lo en mà. Especialment si existeix moltíssima competència en el lloc al qual optes. Un sol error i estàs fora. *Nicolai ha enumerat alguns dels errors més comuns quan es tracta de redactar aquesta carta de presentació a qualsevol empresa.

Descuits tot tipus

"El major error que se sol cometre és el de no cuidar els detalls", afirma l'experta. "En molts casos, són deguts a la peresa de no revisar més de dues vegades l'arxiu que es vol enviar". Això inclou fallades en la tipografia (imagina't que utilitzes una font de lletra massa *resultona o que sembla escrita per un xiquet), o contindre informació obsoleta o escassament rellevant (alguns cursets que no tenen res a veure amb el lloc al qual optes i que decideixes no ometre només per a emplenar espai). D'igual forma, corregeix els possibles errors gramaticals del text. I ni se t'ocórrega posar una lletra massa xicoteta, ja que no ressaltarà a la vista. Tampoc uses un fons amb un color molt viu i una lletra amb color blanc, llevat que vulgues deixar cec al teu entrevistador.

La longitud

Un dels més clàssics. Com més pàgines tinga, més plomís serà. Intenta ser breu i concís. Si estàs oferint-te per a un lloc important no fa falta que inclogues els treballs més de "caminar per casa" que vas haver de fer en el passat, sinó aquells que tenen rellevància sobre la base de la mena d'ocupació al qual estàs optant. "Aconseguir elaborar un currículum curt és bastant difícil si tens molta experiència", reconeix Nicolai. "Molts d'ells semblen un capítol llarg d'una novel·la. És molt millor enumerar els diferents punts que redactar-los. Com més entre pels ulls, millor".

Obvietats innecessàries

Hi ha parts del teu currículum que no necessiten presentació. Per exemple, les dades personals. Per exemple, incloure aquestes paraules abans d'aportar una dada: "nom", "adreça i telèfon", "data de naixement". En comptes de fer això, l'experta recomana posar la informació personal directament, ja que tothom sabrà com et dius en veure el teu nom propi en la part superior de la fulla.

Les "maleïdes referències"

Hi ha espai que no mereix ser malgastat. La coneguda frase de "Consultar referències" que inclouen alguns currículums ocupa massa en el text i no aporta cap informació rellevant. Perquè el teu contractador conega de primera mà l'opinió que tenen de tu els teus anteriors caps, el millor serà que adjuntes un PDF o bé un enllaç amb la URL del teu lloc de *LinkedIn. Les referències són imprescindibles perquè el reclutador sàpia de primera mà a qui té intenció de contractar, per la qual cosa no has de desaprofitar-les, però sí que picar la curiositat del teu entrevistador i no exposar-les directament.

Els "responsables de"

"Peresa". Així descriu *Nikolai la forma més comuna de començar a explicar els teus llocs anteriors. "Els candidats han d'entendre que arrancar amb una oració amb 'responsable de' li diu al lector quins són els requisits de treball que se suposa que han de ser, no indica realment les accions que va dur a terme", expressa. "No assegura que el candidat haja tingut èxit en l'acompliment d'aqueixes funcions. No sigues vague: pren-te uns minuts més per a explicar el que vas aconseguir, no el que s'esperava que aconseguiria".

Els clixés

"Comunicador excepcional". "Do de gents". "Excel·lent tracte al públic". Tot clixés, així com adjectius com a "simpàtic", "rialler", "diligent" o "responsable". Res d'això. Per a l'experta, tot això ha de demostrar-se a través de poques paraules i les imatges incloses en el currículum. Molts entrevistadors saben a la perfecció res més donar una ullada al paper com és aqueixa persona: si és ordenada, si és eficient o si veritablement és tan "guapa" com assegura ser.

Ser massa formal

Si tractes al teu reclutador com si fóra un jutge, estàs perdut. Les formes són necessàries en un currículum, però passar-se amb elles no t'augura gens bo. Has de demostrar naturalitat, ja que tots som éssers humans i tenim defectes. Si el teu entrevistador et tuteja, no tingues objecció a fer el mateix. Has de ser capaç d'encaixar amb el perfil, no demanar permís per a respirar. Sé educat i cortés, però no caigues en l'excés d'ampul·lositat verbal.

962457627
Marquesa de Montortal, 54
- Carcaixent
(Valencia)
adlaytocarcaixent@gmail.com