Anar al contingut principal

Si eres autònom i vols deduir una despesa en la declaració de la Renda, Hisenda t'exigeix aquests requisits en 2024

26/04/2024

Ja hem parlat sobre la importància d'indicar correctament les despeses deduïbles perquè és un tema que Hisenda té ben regulat, una despesa deduïble és aquell que apareix reconegut com a tal en la normativa de l'Agència Tributària.

Poder deduir despeses relacionades amb la teua activitat és una manera d'obtindre un estalvi fiscal legal, quant millor sapiem aplicar les deduccions i què és el que podem deduir, menys imposats pagarem. Repassem quins requisits has de complir.
Hisenda vigila i controla als autònoms a través d'aquestes huit inspeccions. Així pots saber si estàs sota el seu radar

Requisits perquè una despesa siga deduïble

És important conéixer els criteris que Hisenda estableix per a considerar un desemborsament econòmic com a despesa deduïble i són els següents:

  •  Han de ser despeses vinculades a la teua activitat econòmica com a autònom o, com diu Hisenda que estiguen afectes a aquesta.
  •  Han de trobar-se justificats mitjançant les corresponents factures. Poden valdre rebuts o factura simplificada sempre que apareguen totes les teues dades fiscals.
  •  Han d'estar registrats comptablement en els teus llibres de despeses i inversions.

D'aquests tres requisits el primer és el més complex o peculiar perquè per a determinades partides de despesa hauràs de demostrar que corresponen a la teua activitat professional i no a la teua vida privada.

Per exemple, amb l'habitatge. Si desenvolupes allí la teua activitat és necessari el percentatge de despesa que es pot afectar la teua activitat i el que no.

Tot despesa relacionada amb la teua activitat és deduïble, però has de justificar-ho pel que convé que els documentes i apareguen en el llibre de despeses explicant el detall de cada factura, això és crucial perquè, en el cas de tindre una inspecció, pugues demostrar que portes els comptes bé.

Sobre el segon requisit, comprovaràs que està molt relacionat amb el costum dels autònoms de demanar factura de tot, això està molt bé.

Quant als tiquets o factures simplificades, no són deduïbles al no poder-se identificar qui ha realitzat la despesa. Què vol dir això, que, encara que resulte un poc molest, has de demanar factura en gasolineres, taxis, restaurants o supermercats sempre que guarden relació amb el teu negoci.

Consulta la notícia original ACI